Biden povedal, že USA nikdy neuznajú anexiu Krymu

1
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že Spojené štáty “nikdy” neakceptujú ruskú anexiu Krymského polostrova.
     

 “Spojené štáty neuznávajú a nikdy neuznajú ruskú anexiu tohto polostrova, spolu s Ukrajinou sa postavíme proti agresívnym krokom Ruska,” uviedol Biden podľa agentúry AFP pri príležitosti siedmeho výročia ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym.
     

 “Spojené štáty stoja dnes naďalej pri Ukrajine a jej spojencoch a partneroch, ako to bolo od začiatku tohto konfliktu. Pri príležitosti tohto pochmúrneho výročia znovu zdôrazňujeme jednoduchú pravdu: Krym je Ukrajina,” dodal.
    

  Rusko zabralo územie Krymského polostrova vo februári 2014 a nasledujúci mesiac ho po spornom referende, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali, pričlenilo k svojmu územiu.
     

 Kremeľ zároveň podporil ozbrojené povstanie na východe Ukrajiny, ktoré vypuklo po anexii Krymu. V niektorých častiach Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné “ľudové” republiky. V oblasti Donbasu stále prebieha ozbrojený konflikt, ktorý si už vyžiadal tisíce životov.
    

  Kyjev nedávno opäť obvinil Moskvu a separatistov z použitia ťažkých zbraní a zintenzívnenia útokov, čo je v rozpore s prímerím, ktoré začalo v oblasti platiť vlani v júli. Ukrajina v stredu oznámila, že v najnovších bojoch zahynuli dvaja ľudia a ďalší dvaja utrpeli zranenia.

- Reklama -

1 komentár

  1. Žiadna anexia Krymu nebola!!! Ľudia sa rozhodli v slobodnom referende, že sa vrátia do zostavy Ruska!!! Bola to vôľa ľudu!!! Tak isto ako sa v referende rozhodli obyvatelia DĽR a ĽLR, že vystúpia zo zväzku Ukrajiny!!! Dnes sú to tak isto samostatné dva štáty!!! Verím, že časom vstúpia tak isto do zostavy Ruska!!!

Comments are closed.