Fico: Núdzový stav nepotrebuje Slovensko, ale vláda

0
Robert Fico, predseda Smer-SD (Foto: TASR)

Strana Smer-SD bola proti predlžovaniu núdzového stavu. Nepotrebuje ho Slovensko, ale len vláda, ktorá nemá potuchy, čo robiť pre zlepšenie situácie. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o predlžovaní núdzového stavu. Namieta, že návrh v pléne neobhajovali všetci členovia vlády, a najmä minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zároveň informoval, že vyzbierali už šesťciferné číslo podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

“Núdzový stav neslúži ničomu inému len a len obmedzovaniu základných ľudských práv. Núdzový stav Slovensko nepotrebuje, potrebuje ho iba vládna koalícia,” zdôraznil s tým, že koalícia chce najmä obmedzovať protesty. Pripomenul, že núdzový stav sa predlžuje na základe novely ústavného zákona, i podmienky, za akých bola prijatá. Dodal, že Smer-SD predlžovanie núdzového stavu nielen kritizoval, ale aj predložil uznesenie, ktoré však parlamentom neprešlo.

Za poľutovaniahodné označil to, že predlžovanie v pléne obhajovali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) či minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Namieta, že v pléne nesedeli zvyšní členovia vlády a nehovorili o opatreniach, ktoré chcú v rámci svojich rezortov ešte robiť.

Boris Susko (Smer-SD) dodal, že nie všetky opatrenia potrebné na boj s pandémiou sú viazané na núdzový stav. Poznamenal, že jediné, ktoré koalícia používa, je zákaz vychádzania. Ostatné sa podľa neho dajú robiť aj v rámci zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Dodal, že samotný núdzový stav nemá zmysel bez toho, aby sme poznali ďalšie potrebné opatrenia na riešenie situácie.

Poslanci parlamentu v piatok odsúhlasili predĺženie núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Núdzový stav predĺžila vláda od 8. februára na ďalších 40 dní.

- Reklama -