Je možné donútiť ľudí k očkovaniu? Pirošíková má odpoveď

3
Marica Pirošíková (Foto: TASR)

Citlivá téma súčasnosti.  Je možné donútiť ľudí k očkovaniu proti covid-19? Podľa Marice Pirošíkovej, dlhoročnej zástupkyne SR pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu by to nebolo aktuálne možné: “nie je možné argumentovať ochranou verejného zdravia”.

Je možné zvýhodňovať ľudí, ktorí sa dajú zaočkovať proti covid-19? Respektíve:  je možné znevýhodňovať tých, čo sa zaočkovať nedajú? To  je otázka, ktorú aktuálne rieši celá Európa. Rakúsko, Taliansko, či Španielsko sú za digitálne  pasy pre očkovaných ľudí, ktoré by ich zvýhodňovali. Naopak, Nemecko a Francúzsko majú námietky, keďže očkovanie nie je povinnosťou občanov. Ako to vidíte vy?

Tu existuje jasné stanovisko výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021. Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, a to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu (infekcie) dosiaľ nie je známy a dostupnosť vakcín je v súčasnosti príliš obmedzená.  

Okrem toho,  vznikajú stále  rôzne nové mutácie nového koronavírusu a je otázne, do akej miery sú alebo budú vakcíny účinné proti nim zrejme…  

Áno, aj vzhľadom na obavy, že novoodhalené varianty koronavírusu by mohli znížiť účinnosť vyvinutých vakcín, nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými. Aj keby sa dostupnosť vakcín zvýšila, pokiaľ nie je dokázané, že zaočkovaní vírus ďalej nešíria, nie je možné argumentovať ochranou verejného zdravia.

Sú snahy o čo najviac očkovaných kvôli vytvoreniu kolektívnej imunity. Ale  očkovanie je takým zásahom do ľudského organizmu, že je asi ťažko možné ho vo všeobecnosti nariadiť. Akékoľvek očkovanie sa vždy spája s nejakými vedľajšími účinkami, nikdy nie je garantovaná jeho úplná neškodnosť… A tu je zaujímavé, čo vyhlásil bývalý sudca Ústavného súdu Lajos Meszáros – že existuje rozhodnutie českého ústavného súdu, že ak nemáte očkované dieťa, škôlka ho nemusí prijať. Bolo to už aj predmetom prieskumu na českom ústavnom súde a toto opatrenie odobrili. Viete o tom viac? 

Český prípad sa týka povinného očkovania, ale nie na covid-19. Tento prípad nakoniec skončil v Štrasburgu a oni ešte nerozhodli, bol  postúpený vzhľadom na jeho závažný dopad na právo na vzdelanie rovno veľkej komore ESĽP, ktorá vo veci ešte nerozhodla. Pokiaľ ide o očkovanie na covid,  upozorňujem na Rezolúciu parlamentného zhromaždenia Rady Európy, hlavne bod 7.3.1. Zdôrazňuje, že očkovanie má byť dobrovoľné a nikto  nemôže byť k nemu nijakým spôsobom nútený.  Naopak, štáty majú zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Otázka znie či MOŽNO ľudí prinútiť sa dať očkovať ! No keď REŽIM na Slovensku DONÚTIL ľudí dať sa dobrovoľne (nedobrovolne ) testovať , lebo ak niekto nebude mať test s negatívnym výsledkom tak ho nepustia ani len na verejné toalety tak presne takto možno ľudí dobrovoľne ( nedobrovoľne ) DONÚTIŤ aj k očkovaniu !!!

  2. A to už prečo? Čo je toto za debilný názor? Zdravotné odvody platíme všetci. Tak OK, liečbu si zaplatím, ale nebudem teda odvody platiť, načo? Za desiatky rokov čo som dal zdravotnej poisťovni a nič nečerpal, mám byť teraz diskriminovaný za to, že nie som ochotný sa dať očkovať neoverenou a narýchlo zbuchnutou vakcínou ako pokusný králik? Rozmýšľaj hlavou a nie riťou..

  3. Nikoho nenutit. Ale ked ochorie na coronavirus a mal v minulosti moznost sa dat ockovat a odmietol, zaplatit v plnom rozsahu liecbu.

Comments are closed.