Taliansko: Etna vybuchla šiestykrát za niekoľko dní

0
Na snímke erupcia sopky Etna pri meste Milo na talianskom ostrove Sicília v stredu večer 24. februára 2021. Etna je veľmi aktívna od polovice februára, pripomenula agentúra DPA. Táto sopka s výškou 3323 metrov sa nachádza na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Má päť hlavných kráterov a rozkladá sa na ploche 1190 kilometrov štvorcových. V jej okolí žije približne pol milióna ľudí. Je turistami vyhľadávaným miestom. (Foto: TASR/AP)

Talianska sopka Etna vybuchla vo štvrtok už šiestykrát v priebehu niekoľkých dní, vychrlila pri tom lávu do výšky 500 metrov, uviedol Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV). Informovala o tom agentúra DPA.

Juhovýchodný kráter sicílskej sopky vypustil hustý mrak popola a dymu, ktorý vystúpil niekoľko kilometrov k oblohe. Erupcia bola o niečo pokojnejšia ako výbuch z minulého týždňa, ktorý bolo možné pozorovať z mesta Catania ležiaceho na úpätí 3300 metrov vysokej sopky.

Išlo o šiestu erupciu Etny v priebehu ôsmich dní, čo je pre juhovýchodný kráter v podstate rekord, povedal pre denník Corriere della Serra vulkanológ Marco Viccaro. Sopka už v minulosti s podobnou frekvenciou vybuchla z iného krátera.

Etna, ktorá sa nachádza vo východnej časti ostrova, je mimoriadne aktívna od polovice februára. Erupcie sa obyčajne objavujú večer alebo v noci. Pre ľudí žijúcich v okolí väčšinou nepredstavujú hrozbu, výsledkom erupcie je často všadeprítomný prach.

- Reklama -