Vakcína Johnson&Johnson je menej účinná, ale poradí si aj s mutáciami

0
Zdravotníčka si pripravuje vakcínu Sputnik V (Foto: TASR/AP)

Vakcína proti novému koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson je vysoko účinná pri podaní pacientom so závažným priebehom ochorenia COVID-19 a taktiež voči jeho brazílskemu a juhoafrickému variantu. Vyplýva to z analýzy amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), o ktorej v stredu informovala agentúra AFP.
      

V rozsiahlych klinických testoch bola účinnosť tejto vakcíny pri podaní pacientom so závažným priebehom koronavírusového ochorenia COVID-19 v Spojených štátoch 85,9 percenta, v Juhoafrickej republike 81,7 percenta a v Brazílii 87,6 percenta. Podľa agentúry AP je jej celková účinnosť posudzovaná v prípadoch stredne ťažkého až vážneho priebehu covidu 66 percent.  
     

Aj keď je účinnosť vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson v prípade mierneho priebehu ochorenia v porovnaní s vakcínami od spoločností Pfizer a Moderna nižšia, odborníci ju považujú za veľmi dôležitý nástroj v boji proti pandémii.
     

 Odborníci z FDA budú v piatok diskutovať o vlastnostiach tejto vakcíny, pričom ju zrejme odporučia na núdzové použitie.
      

V USA, ktoré sú s viac ako pol miliónom obetí pandémiou najviac postihnutou krajinou na svete, by tak išlo o tretiu vakcínu nasadenú v boji proti tejto nákaze.
      

Ako pripomína AFP, výhoda vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson spočíva v tom, že pre zaistenie optimálnej ochrany stačí podať iba jednu dávku. Okrem toho je možné skladovať ju v štandardných chladničkách namiesto veľmi chladného prostredia, ktoré si vyžadujú vakcíny od spoločností Pfizer či Moderna.

- Reklama -