Ministerstvo chce zrevidovať kompetencie zdravotníckych pracovníkov

0
Bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (uprostred) pózuje so zdravotníčkami. "Krajčí vravel, že neskončí a skončil," pripomína analytik. (Foto: TASR)

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje zrevidovať špecializačné študijné programy a kompetencie zdravotníckych pracovníkov tak, aby reflektovali na potreby reálnej praxe. Ako povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, cieľom je, aby každý, kto v zdravotníctve pracuje, vedel, aké je jeho postavenie v zdravotníckom tíme.

“Budeme sa snažiť odbornej aj laickej verejnosti priblížiť postavenie jednotlivých zdravotníckych profesií v systéme zdravotnej starostlivosti a zvýšiť ich reputáciu, ktorú si vzhľadom na náročnosť svojej práce zaslúžia,” povedala.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) informovala, že v minulom roku odišlo z profesie 911 sestier a pôrodných asistentiek, no absolventov za to isté obdobie registrovala komora 389. Podľa komory tieto údaje jasne svedčia o tom, že “ošetrovateľská profesia je vážne ohrozená”.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že kontinuálne pracuje na tom, aby sestry mali na svoju prácu adekvátne podmienky. “Odborníci na ministerstve pracujú na viacerých krokoch s cieľom zlepšenia postavenia a podmienok sestier, ktoré sú nevyhnutnou a dôležitou súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti pri pacientovi,” doplnila Eliášová.

Prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová poukázala na to, že “zaťaženie zdravotníckych zariadení a sestier v tzv. červených zónach nepoľavuje”. Doposiaľ si pandémia vyžiadala sedem životov sestier. Vláda SR by podľa jej slov mala prijať opatrenia na riešenie problému s ochorením COVID-19, ktorý môže vyvolať exodus z povolania.

MZ SR reagovalo, že prácu sestier si vysoko váži, obzvlášť chváli ich nasadenie pri pacientovi v náročnej dobe poznačenej pandémiou ochorenia COVID-19. Hovorí, že aktívne komunikuje so zástupcami stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve, vzdelávacích ustanovizní, ale i zdravotníkmi samými o ich problémoch, ktoré ich trápia a návrhoch na riešenie. “Sme za konštruktívnu diskusiu a spoločné riešenia,” uzavrelo.

- Reklama -