Poľsko plánuje kontroly na hranici s Českom a Slovenskom

0
Ilustračná snímka. Na snímke policajná kontrola na slovensko-poľskom hraničnom priechode Podspády - Jurgów v okrese Poprad počas sprísnených opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Viaceré autá prichádzajúce z Poľska sa už v diaľke otáčali, keď zbadali policajnú kontrolu. (Foto: TASR)

Poľská vláda plánuje podľa ministra zdravotníctva Adama Niedzielského zavedenie kontrol na hranici s Českom a Slovenskom. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v oboch susedných krajinách chce Poľsko obmedziť dopravu na svojej južnej hranici, povedal Niedzielski v stredu pre rozhlasovú stanicu Tok FM. Takéto opatrenie bude pravdepodobne v platnosti od soboty.

Presnejšie detaily by mala poľská vláda poskytnúť na tlačovej konferencii neskôr v priebehu dňa, píše ďalej agentúra DPA.

Niedzielski len pred niekoľkými dňami v súvislosti s možným zavádzaním kontrol na vnútorných hraniciach EÚ informoval, že Poľsko zvažuje vpustiť na svoje územie len cestujúcich, ktorí predložia negatívne výsledky testu na ochorenie COVID-19.

Minister v stredajšom vyjadrení tiež oznámil, že v Poľsku za posledných 24 hodín zaznamenali 12.146 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o takmer 3500 viac ako pred týždňom a najviac od 6. januára.

“Žiaľ, situácia momentálne nevyzerá dobre,” citovala Niedzielského agentúra PAP. Podľa ministra z tohto dôvodu Poľsko znova sprísni opatrenia. Vláda zvažuje, že odvolá uvoľnenia spred dvoch týždňov a opätovne uzavrie hotely a lyžiarske strediská.

- Reklama -