Odôvodnenie odporu proti platobnému rozkazu sa má posudzovať miernejšie

0
Branislav Gröhling (SaS) a Mária Kolíková (Za ľudí) (Foto: TASR)

Súdy by mali miernejšie posudzovať vecné odôvodnenie odporu, ktoré podá spotrebiteľ proti platobnému rozkazu. Má sa tým zlepšiť prístup k spravodlivosti pre spotrebiteľov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o upomínacom konaní, ktorý v stredu schválila vláda SR.

V súčasnosti platná právna úprava obsahuje povinnosť vecne odôvodniť odpor proti platobnému rozkazu. „Ak žalovaný uplatnený nárok spochybňuje, musí sa podľa súčasnej právnej úpravy brániť podaním odporu s vecným odôvodnením,“ spresnilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v dôvodovej správe. Vecné odôvodnenie odporu spočíva okrem iného v uvedení argumentov, ktoré závažným spôsobom spochybňujú žalobcom uplatnený nárok.

Požiadavka vecného odôvodnenia odporu však môže podľa rezortu spôsobovať spotrebiteľom ťažkosti. „Môže nastať prípad, kedy si spotrebiteľ vyhotoví odpor na základe svojich osobných znalostí práva, v dôsledku čoho môže byť odpor súdom odmietnutý ako nedostatočne odôvodnený, čo môže znamenať automatickú prehru v spore, nakoľko platobný rozkaz, ktorý súd odmietol, má účinky právoplatného rozsudku (je exekučným titulom),“ spresnilo ministerstvo.

Cieľom návrhu preto je, aby súdy posudzovali vecné odôvodnenie odporu spotrebiteľa voči platobnému rozkazu miernejšie.

Ministerstvo navrhuje aj zavedenie povinnosti zabezpečiť právny názor sudcu vo veciach, v ktorých sa predpokladá posúdenie spotrebiteľskej zmluvy alebo zmluvných dokumentov súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou. A to v súvislosti s existenciou neprijateľných zmluvných podmienok, ktoré ešte neboli posudzované v už právoplatne skončenom konaní.
      Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje od 1. júla 2021.

- Reklama -