Biden a Trudeau chcú presadiť zlepšenie americko-kanadských vzťahov

0
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a kanadský premiér Justin Trudeau počas spoločnej virtuálnej tlačovej konferencii v Ottawe v utorok 23. februára 2021. (Foto: TASR/AP)

Americký prezident Joe Biden počas utorňajšieho virtuálneho rozhovoru s kanadským premiérom Justinom Trudeauom nazval Spojené štáty a Kanadu najlepšími priateľmi. Trudeau vzájomné vzťahy oboch krajín tiež ohodnotil ako “výnimočne” priateľské. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

“Spojené štáty nemajú bližšieho priateľa než Kanadu,” povedal Biden. Počas vlády exprezidenta Donalda Trumpa a ním presadzovanej politiky “Amerika na prvom mieste”, boli vzťahy medzi Washingtonom a Ottawou napäté, pripomína AFP. Biely dom však od utorňajších rozsiahlych rozhovorov očakáva zmenu kurzu a plán na zlepšenie ich vzťahov. Americko-kanadské spojenectvo zohráva totiž podľa Bieleho domu dôležitú úlohu v mnohých multilaterálnych zoskupeniach – od G7 až po NATO.

Trudeau uviedol, že obe krajiny budú spolupracovať v boji proti pandémii COVID-19, ako aj spájať sily, aby sa “svet stal lepším a bezpečnejším miestom pre všetkých”. Bidenovi sa poďakoval za jeho environmentálnu politiku, v rámci ktorej sa USA opäť pripojili k parížskej klimatickej dohode. Poznamenal pritom, že líderstvo USA v oblasti ochrany životného prostredia v posledných rokoch chýbalo.

Donald Trump, ktorý Kanadu, ako aj iných spojencov USA označil za súperov, mal s predsedom kanadskej vlády – na rozdiel od svojho nástupcu – niekedy napäté osobné vzťahy. Trudeau bol však prvým zahraničným lídrom, ktorý demokratovi Bidenovi po novembrových prezidentských voľbách zatelefonoval a zagratuloval k víťazstvu. Biden po nástupe do Oválnej pracovne tak následne ako prvému zahraničnému predstaviteľovi telefonoval práve Trudeauovi.

Biden a Trudeau hovorili o niekoľkých spoločných prioritách vrátane klimatickej zmeny, obnovy ekonomiky či ohrození demokracie v Mjanmarsku a vo Venezuele. Biden podľa agentúry DPA prisľúbil i svoju podporu čo sa týka prepustenia dvoch kanadských občanov zadržiavaných v Číne.

- Reklama -