Ekvádor: Vzbury vo väzniciach si vyžiadali najmenej 62 obetí

0
Príbuzní väzňov sa zhromaždili pred väznicou v ekvádorskom meste Cuenca, v ktorej zahynulo 33 väzňnov počas nepokojov v utorok 23. februára 2021. Najmenej 62 väzňov zomrelo a mnohí ďalší utrpeli zranenia počas utorňajších nepokojov v troch väzniciach v Ekvádore. Počas nepokojov sa zranilo i niekoľko zamestnancov väzníc. V Ekvádore, kde žije 17 miliónov ľudí, sa vo väzniciach nachádza približne 38.000 osôb, pričom na nich dohliada dovedna len 1500 strážcov. Vzburám väzňov nie je možné okamžite zabrániť aj pre poddimenzované personálne kapacity, uviedol manažment väzníc v krajine. Vlani zomrelo podľa polície počas potýčok medzi väzňami 51 ľudí. (Foto: TASR/AP)

Najmenej 62 väzňov zomrelo a mnohí ďalší utrpeli zranenia počas utorňajších nepokojov v troch väzniciach v Ekvádore. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra AFP s tým, že v preplnených ekvádorských zariadeniach často dochádza k súbojom medzi súperiacimi gangmi.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno na sociálnej sieti Twitter výtržnosti pripísal “zločineckým organizáciám”, ktoré sa zapojili do “simultánnych násilností vo viacerých väzniciach”. Podľa polície sa nepokoje odohrali v provinciách Guayas, Azuay a Cotopaxi.

Prezident na Twitteri uviedol, že polícia a ministerstvo vnútra pracovali na tom, aby znova získali kontrolu nad situáciou vo väzniciach v mestách Guayaquil na juhozápade krajiny, ako aj v andskej oblasti ležiacich mestách Cuenca a Latacunga.

Policajný veliteľ Patricio Carrillo opísal situácia ako “kritickú”. Podľa riaditeľa vládnych väzníc SNAI Edmunda Moncayoa prišlo o život vo väznici v meste Cuenca 33 osôb; ďalší ôsmi zahynuli v Latacunge a 21 väzňov zomrelo v prístavnom meste Guayaquil.

Počas nepokojov sa zranilo i niekoľko zamestnancov väzníc, dodal na tlačovej konferencii Moncayo s tým, že nikto z personálu nie je medzi obeťami. Loreno nariadil rezortu obrany “vykonanie prísnej kontroly zbraní, munície a výbušnín vo vonkajších priestoroch väzníc”. Bezpečnostné operácie v okolí väzníc pomáhala polícii zvládať i miestna armáda.

Po tom, čo bezpečnostné sily dostali situáciu pod kontrolu, prehľadali cely – v Guayaquile zhabali zbrane, mačety, nože a mobilné telefóny, uviedla podľa agentúry DPA tamojšia prokuratúra.

Vlani v decembri zomrelo v Ekvádore pri potýčkach medzi znepriatelenými skupinami väzňov 11 osôb a siedmi utrpeli zranenia. Prezident vlani v auguste v snahe obmedziť násilie a dostať aktivity gangov pod kontrolu vyhlásil 90-dňový núdzový stav vo väzniciach po celej krajine.

V Ekvádore, kde žije 17 miliónov ľudí, sa vo väzniciach nachádza približne 38.000 osôb, pričom na nich dohliada dovedna len 1500 strážcov. Vzburám väzňov nie je možné okamžite zabrániť aj pre poddimenzované personálne kapacity, uviedol manažment väzníc v krajine. Vlani zomrelo podľa polície počas potýčok medzi väzňami 51 ľudí.

- Reklama -