Maďarsko: Čínskou vakcínou sa začne očkovať v stredu

0
Zdravotník ukazuje ampulku s ruskou vakcínou Sputnik V (Foto: TASR)

V Maďarsku sa v stredu začne očkovať proti novému druhu koronavírusu už aj vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm. Informoval o tom v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

 V Maďarsku boli doteraz k dispozícii očkovacie látky od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a ruská vakcína Sputnik V. Čínsku vakcínu v množstve určenom na zaočkovanie 275.000 ľudí v utorok distribuovali cez regionálne štátne úrady do ambulancií všeobecných lekárov. Každý z nich v nadchádzajúcich dňoch zaočkuje v priemere 50 – 55 starších pacientov, ktorí sa vopred zaregistrovali.

Maďarsko objednalo z Číny päť miliónov dávok očkovacej látky, ktoré prídu  postupne v priebehu niekoľkých mesiacov. Prvá zásielka bola prevzatá 17. februára.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v pondelok vyhlásila, že výhodou vakcíny od firmy Sinopharm je, že vyvoláva silnú reakciu imunitného systému človeka. Zdôraznila, že široká antigénová paleta vakcíny prispieva k masívnej aktivácii imunitného systému. “Mnohí vyjadrili nádej, že táto vakcína dokáže poskytnúť dlhodobejšiu a kvalitnejšiu ochranu, čo však ukáže iba budúcnosť,” dodala.

V Maďarsku zaznamenali od začiatku pandémie 407.274 potvrdených prípadov nákazy a 14.450 úmrtí. Proti vírusu SARS-CoV-2 tam zaočkovali už 457.096 ľudí, z ktorých 205.720 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

- Reklama -