Žilinka: V prípade vyšetrovania vraždy Jána a Martiny všetci urobili, čo mali a mohli

0
generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Foto: TASR)

V prípade vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej urobili orgány činné v trestnom konaní, polícia i prokuratúra všetko, čo mali a mohli. V diskusnej relácii TA3 V politike pri príležitosti tretieho výročia tragickej udalosti to uviedol generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
      

V diskusii predstavoval Žilinka svoje vízie pri budovaní prokuratúry, zdôraznil, že pri svojej práci bude nezávislý bez akéhokoľvek politického vplyvu. „Už tá silná prierezová podpora poslancov pri voľbe ma oslobodzuje od toho, že by si ma niekto privlastňoval. Poznám sa s politikmi, no nestretávam sa s nimi, teraz už vôbec nie. Teda, ak nejde či nepôjde o pracovné stretnutia,“ dodal Žilinka. Takisto uviedol, že prijal úzus, že takéto pracovné stretnutia sa budú konať výlučne len v priestoroch prokuratúry.
     

 Priznal, že organizačno-personálne zmeny, ktoré už na prokuratúre začal, pokračujú, vyjadril potešenie nad tým, že medzi prokurátormi cíti pozitívnu odozvu na predstavené vízie a zmeny v rámci inštitúcie a jej práce. „Samozrejme, zmena kultúry, zmena spôsobu práce, je beh na dlhú trať, no našiel som množstvo kolegov, ktorí sú pripravení prijať výzvy a stotožňujú sa s víziami, s ktorými som prišiel,“ uviedol Žilinka. Zdôraznil, že jediným imperatívom, ktorí bude na svojich podriadených klásť pri výkone svojich funkcií, vyšetrovaní a dozorovaní prípadov, je zákonnosť.
      

Vyjadril sa aj k bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, ktorý má dočasne pozastavený výkon funkcie. Žilinka zopakoval to, čo oznámil už pri voľbe generálneho prokurátora, že Trnka by mal zvážiť svoje zotrvanie na prokuratúre. „Urobil by tým službu nielen prokuratúre, ale aj sebe samému,“ povedal. Avizoval, že na konci februára by sa verejnosť mohla dozvedieť, k čomu sa posunulo vyšetrovanie, ktoré sa vedie voči Trnkovi.
     

 V prípade nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uviedol, že sa s Danielom Lipšicom ihneď po jeho zvolení stretol a debatoval o organizačnej štruktúre a budúcnosti ÚŠP. „Musím povedať, že sme sa zhodli,“ povedal Žilinka, ktorý je presvedčený, že Lipšic, hoci kandidoval ako neprokurátor, môže byť dobrým špeciálnym prokurátorom. Zároveň zdôraznil, že Lipšicov úrad bude mať jeho plnú podporu, „ak sa bude robiť tak, ako sa má“ a dodržiavať zákonnosť, zároveň chce byť Žilinka tým, kto bude veľmi prísne kontrolovať dianie na ÚŠP.

- Reklama -