Baránek: Neviem, prečo z nás Matovič stále robí blbcov

2
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

“Prajem vám veselý večer. Prečo veselý? Preto veselý, lebo to, na čo sa pozeráme, to už nestojí ani za kritiku, ani za nadávanie, to už je zúfalosť, alebo smiech cez slzy alebo rehot cez slzy. Preto sme veselí,” odštartoval Baránek najnovšie video na sociálnej sieti. K veselosti ho vraj dohnali piatkové tlačovky strany Za ľudí a premiéra Matoviča, obe k ruskej vakcíne Sputnik V, pričom Baránek pripomína, že je V ako victory, nie ako 5.

O čo presne ide? Veronika Remišová podľa analytika Baránka spravila chybu, že na tlačovku zobrala aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú.

Na Remišovej argument, že vakcínu nepodporujú, lebo chránia ľudí, Baránek uviedol: “To je taký priblbý, nehnevajte sa, argument,” a doplnil, že vakcínou sú zaočkované už milióny ľudí. V jednom mala Remišová ale podľa neho pravdu a síce, že minister zdravotníctva môže vakcínu objednať. Ministerka Kolíková sa ju snažila podržať právne. “A potom, aby sme nepochybovali, že Sputnik je tekuté zlo, doplnili aj, že Sputnik môže byť nástrojom politiky Kremľa,” hovorí Baránek. “A uzavrela to nejakým porovnaním z obdobia pred vypuknutím druhej svetovej vojny. No, zabite ma, nevedel som, čo má na mysli. Ale ešte aj cez to rúško bolo vidno ten spiklenecký úškrn, ktorý mal vyjadrovať také porozumenie, že však vieme… No, ja naozaj neviem, že čo. Ja skrátka viem, že keď niečo pomáha, tak to pomáha,” vysvetľuje Baránek s tým, že mu je jedno či mu pomáha niečo čínske, ruské alebo americké, hlavne že to pomáha.

“Ako môže byť očkovacia látka nástrojom geopolitického súboja? To fakt nechápem. Lebo tam niekde za našimi chrbtami podľa toho kde stojíte, stavajú North Stream, celá Európa je závislá na ruskom plyne, do veľkej miery sme závislí na ruskej rope a zrazu Sputnik V sa stane politickou hrozbou. Toto mi skrátka hlava neberie. Fakt si neviem predstaviť, ako by nás ten Putin prostredníctvom Sputnika mohol vydierať,” hovorí Baránek. Buď je to podľa neho hlúposť a naivita, alebo zámer.

Baránek si nevybral ako možnosť zámer držať stranu americkým farmaceutickým firmám. “Ja si vyberám tú hlúposť. Táto koalícia totižto okrem chaosu a anarchie čo tu vytvára, tak čo sa zahraničnej politiky týka, je taká istá katastrofa ako vytvárajú domácu politiku. Nemajú šajnu o zahraničnej politike,” hovorí Baránek.

A prechádza k tlačovke premiéra Igor Matoviča, ktorá začala, keď ešte ani nebola skončená Remišovej tlačová beseda. Pripomína, že premiér začal hneď v úvode ohurovať nejakým prieskumom, podľa ktorého by počet ľudí, ak by bol dostupný Sputnik, vzrástol na Slovensku o 5 až 7 percent. Baránek, ktorý robí prieskumy už dlhé roky si myslí, že je to nezmysel táto interpretácia. “Bolo sa treba vytasiť s nejakým číslom, samozrejme, zas na podporu Sputnika V,” komentuje Baránek. Prišla logická otázka, prečo to ten minister zdravotníctva neobjedná, čo premiér objasnil štýlom, že keď nebude dohoda celej koalície, ľudia budú pochybovať. “No tak ja tomu nerozumiem. Na jednej strane nás presviedča, že keď bude Sputnik, bude vyššia ochota sa očkovať a na druhej… Veď v tom prieskume nebolo v žiadnej otázke explicitne dané, v prípade, že s tým súhlasí celá koalícia bezo zvyšku,” hovorí Baránek.

A to najčarovnejšie nastalo podľa Baránka až potom… “Premiér pomiešal rokovanie vlády s rokovaním koaličnej rady a vyšla z neho svieža historka ako rokovanie vlády bolo aj s koaličnou radou a neviem akým zázračným mechanizmom sa z veta na koaličnej rade stalo veto na vláde. Pričom vieme, že na vláde sa hlasuje, na vláde nie je právo veta. Verím, že keby hlasovali, tak by Remišovú prehlasovali a schválili by Sputnik. Oni poňali toto stretnutie ako veľmi variabilné: v istých okamihoch to bolo rokovanie vlády a v istých koaličná rada. A zrovna keď sa rokovanie vlády zmenilo na koaličné rokovanie, využilo Za ľudí právo veta. Takže Matovič má hroznú smolu. On chce zachraňovať tie životy a tieto paskudy využili ten časový úsek, kedy to bola koaličná rada a vetovali to. Samozrejme, je to úplný nezmysel a do neba volajúca sprostosť.”

Baránek objasňuje, že koaličná rada nie je v ústave. Koaličná rada je dobrovoľné stretnutie lídrov koalície, kde sa dohodnú ako budú hlasovať, môžu si tam niečo vetovať, ale to nezaväzuje žiadneho ministra, ak má zachraňovať životy, aby niečo neurobil. “Je to orgán, ktorý de iure neexistuje, nič nebránilo Igorovi Matovičovi, aby potom v tej jednej miestnosti kde sedeli, zmenil koaličnú radu na rokovanie vlády a dal hlasovať. Nič mu v tom nebránilo. Ale, samozrejme, on hlasovať nedal… Lebo kto by bol potom ďalším masovým vrahom? Už tu máme jedného Sulíka a teraz sú vražedkyne Remišová a Kolíková,” hovorí Baránek. Keďže Matovič potrebuje stále nových nepriateľov, nemohol dať podľa neho hlasovať. “Neviem, prečo si z nás stále robí blbcov,” hovorí Baránek.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Občas mi je pána Matoviča ľúto. Nastúpil do funkcie v neprajnej dobe a mnohí jeho kritici sú radi, že nenesú jeho zodpovednosť. Jeho hlavný problém nie je politika, ktorú robí, ale emotívnosť, ktorou ju sprevádza. Keby bol rozvážny a trochu nudný ako pani prezidentka, ľudia by ho brali ináč.

Comments are closed.