Šéf NATO Stoltenberg: Vzostup Číny má “následky” na transatlantickú bezpečnosť

0
generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Foto: TASR/AP)

Západní spojenci a blízki partneri musia nadviazať pevnejšie väzby, pretože vzostup Číny má “následky” pre transatlantickú bezpečnosť, varoval v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Jeho slová zazneli na virtuálnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informovala agentúra AFP.

  “Vzostup Číny je pre transatlantické spoločenstvo určujúcim bodom s potenciálnymi následkami pre našu bezpečnosť, našu prosperitu a náš spôsob života,” uviedol Stoltenberg.

“Preto by NATO malo prehĺbiť svoje vzťahy s blízkymi partnermi, ako sú Austrália a Japonsko, a nadviazať kontakty po celom svete,” dodal šéf Aliancie.

V poradí 57. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa pre pandémiu ochorenia COVID-19 koná vo virtuálnom formáte a len jeden deň. K témam patria transatlantické vzťahy, ochrana klímy a koronakríza.

Medzi účastníkmi sú okrem Stoltenberga aj americký prezident Joe Biden, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson, predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, generálny tajomník OSN António Guterres, šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus či zakladateľ Microsoftu Bill Gates.

- Reklama -