Krajniak: Chceli sme dať ľuďom možnosť výberu vakcíny, škoda

1
Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) je sklamaný, že Slovensko nenakúpi vakcínu Sputnik V. Informuje o tom na sociálnej sieti.
     

 “Nikoho sme nechceli nútiť, aby sa dal zaočkovať a už vôbec nie Sputnikom. Iba sme chceli dať ľuďom možnosť, aby si mohli vybrať aj Sputnik,” napísal.
    

  Dodal tiež, že je škoda, že na Slovensku nebudú od budúceho týždňa vakcíny navyše. “Budúci týždeň tu mohli byť okrem Pfizer (mešká a znižuje dodávky), Moderny (mešká a znižuje dodávky) a AstraZeneca (najviac mešká a dodávky do konca marca znížila o 75 percent) aj vakcíny Sputnik – desiatky tisíc týždenne navyše,” uviedol.
   

   Slovensko nenakúpi vakcínu Sputnik V. Vládny kabinet vo štvrtok neschválil uznesenie o jej nákupe. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) uviedol, že uznesenie vetovala strana Za ľudí. Použitie Sputnika V sa podľa navrhovaného uznesenia malo povoliť po kladnom posúdení Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) alebo po registrácii Európskou liekovou agentúrou (EMA).

- Reklama -

1 komentár

  1. Pre zlepšenie súčasnej situácie je potrebné spájať všetky dostupné sily(ľudské, technické) . Na začiatok treba znovu pripomenúť s čím bojujeme: 1.Ide o nový vírus, ktorý dostane viacmennej každý a to buď sa nakazí od iného človeka, alebo sa zaočkuje. 2.Vírus bude mať mutácie. 3. Vírus je smrteľný pre určité skupiny.
    Netreba to riešiť iba na jednom centrálnom mieste, ale vytvoriť paralelné štátom podporované skupiny a to na:
    1. Liečebné postupy pre kritické stavy v nemocniciach, kde ich bude tím tvoriť v spolupráci so svetom. (Vybrať aspoň jednu nemocnicu a príslušný tím).
    2. Liečebné postupy pre ambulantnú a preventívnu liečbu, kde môže tím pracovať aj virtuálne.
    3. Na vakcináciu vytvoriť tím, ktorí sa bude venovať, ktoré vakcíny používať pre ktoré skupiny sledovať mutácie vírusu.
    4. Na riadenie obmedzení ak to bude potrebné a kde to bude potrebné
    5. Vybrať a podporovať domáce firmy pre výrobu vakcín, liekov, zdravotných pomôcok
    6. Koordinačné centrum, kde by sa zbiehali všetky informácie a prijímali sa rozhodnutia
    Politici by mali pomôcť vytvoriť a podporovať (hlavne materiálne) tieto paralelné skupiny, ale nemali by ich riadiť. Schopní a odborne zdatní ľudia by sa mohli prihlásiť do jednotlivých skupín bez ohľadu na ich politický názor. Dať príslušné právomoci a zodpovednosti všetkým tímom. Čiže ak tím povie, že potrebuje nejaký liek tak ho obratom dostane. Ak tím odporučí postup pre liečbu, tak koordinačné centrum to okamžite celoplošne zavedie. 😊

Comments are closed.