Británia: Vyjednávač Frost bude viesť rezort vzťahov s EÚ

0
David Frost (vľavo) a britský veľvyslanec pri Európskej únii Tim Barrow (Foto: TASR/AP)

Vyjednávač Londýna, ktorý viedol britské “rozvodové” rozhovory s Európskou úniou, bol poverený vedením vzťahov Spojeného kráľovstva s európskym spoločenstvom.

Britská vláda v stredu oznámila, že David Frost bol vymenovaný do kabinetu premiéra Borisa Johnsona ako štátny minister pre úrad vlády. Frostovou úlohou, ktorá sa začína 1. marca, bude viesť vzťahy s EÚ a “pomáhať pri uskutočňovaní zmien s cieľom maximalizovať príležitosti brexitu”, uviedla vláda.

Rovnako bude viesť britskú stranu spoločného britsko-európskeho výboru dohliadajúceho na brexitovú dohodu, ktorá už rozvírila vody z dôvodu osobitného postavenia Severného Írska, informovala ďalej agentúra AP.

Frost, ktorý je bývalým výkonným riaditeľom Asociácie škótskej whisky, je nevoleným politikom, Johnson ho však vymenoval do nevolenej parlamentnej Snemovne lordov.

Frost a jeho tím strávili mesiace náročných rokovaní s tímom EÚ pod vedením Michela Barniera o pravidlách upravujúcich obchodné vzťahy Británie s blokom 27 krajín po vystúpení krajiny z Únie, ku ktorému došlo pred viac ako rokom.

Obchodná dohoda, ktorú obe strany dosiahli v decembri, zavádza bezcolnú a bezkvótovú výmenu tovaru, ustanovuje však colné kontroly a ďalšie prekážky predtým bezproblémového obchodu medzi Britániou a EÚ.

- Reklama -