Šeliga: Smer na Ústavnom súde napáda prepadnutie majetku páchateľov trestných činov

0
Slovensko potrebuje núdzový stav, preto sa zišli v pondelok poslanci NR SR na mimoriadnej schôdzi, nie pre papalášizmus. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Na najbližšiu schôdzu chce strana Za ľudí predložiť novelu rokovacieho poriadku, aby mohli poslanci hlasovať aj online. (Foto: TASR)

“Nakradol si si? Tak si to nechaj!” – Spravodlivosť v podaní Smeru-SD? Aj takto by sa dala zhrnúť iniciatíva SMERákov na čele s advokátom Kaliňákom, ktorou chcú presvedčiť Ústavný súd o protiústavnosti ustanovenia Trestného zákona, ktoré na Slovensku máme od roku 2006.
     

 O čo ide? V skratke – v trestnom zákone je ustanovenie, podľa ktorého súd uloží páchateľovi trest prepadnutia majetku, ak sa spáchaním niektorého z vymenovaných trestných činov (napríklad daňové trestné činy) páchateľ značne obohatí. Teda ak sa obohatí o viac ako 26.600 eur.
     

Je to spravodlivé a rozumné pravidlo, ktoré podľa môjho názoru spĺňa všetky znaky primeranosti a  ústavnosti – ak sa páchateľ obohatí trestnou činnosťou, jeho nelegálne nadobudnutý majetok sa má vrátiť štátu. O tom niet žiadnych pochýb. Preto je to aj v zákone vyjadrené tak, že súd o tomto treste nerozhoduje, ale ho rovno uloží podľa dotknutých ustanovení. Súd môže popri tomto treste uložiť aj iné tresty, napríklad odňatie slobody, ak sú splnené stanovené podmienky.
      

Inštitút prepadnutia majetku sme ako strana Za ľudí doplnili zákonom o výkone rozhodnutia o zaistení majetku. Som presvedčený, že tento zákon je kľúčovým pre obnovu dôvery ľudí v spravodlivosť a jedným z veľkých úspechov našej strany v boji za spravodlivosť a právny štát. Inštitút zaistenia majetku zabezpečí, že podozrivým páchateľom môže štát zaistiť majetok aj pred vznesením obvinenia. Týmto opatrením sa zamedzí tomu, aby podozriví prevádzali na poslednú chvíľu majetky na svoje deti, alebo tretie osoby, ako to robil napríklad Bašternák. A v takejto súhre spolu inštitúty zaistenia majetku a prepadnutia majetku perfektne fungujú – ak sa zistí, že podozrivý trestný čin spáchal, tak nelegálne nadobudnutý majetok, ktorý bol zaistený, prepadne štátu.
      

Je tragikomické, že práve strana SMER, ktorej predseda býval v byte odsúdeného daňového podvodníka, iniciuje toto konanie. Je to však ich právo. Konanie budem sledovať a verím, že Ústavný súd potvrdí ústavnosť dotknutých ustanovení.”

- Reklama -