Slovensko víta silnejšiu prevenciu migrácie, oznámil rezort vnútra

0
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) (Foto: TASR)

Slovenská republika víta silnejšiu prevenciu migrácie, teda riešenie problémov už v krajinách pôvodu. Skonštatovalo to Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti s pondelkovým stretnutím predstaviteľov rezortu s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislavom Mikom. Informovala o tom hovorkyňa MV Barbara Túrosová.

“EÚ potrebuje efektívnu návratovú politiku a funkčné readmisné dohody a práve to je kameňom úrazu, pretože mnohé krajiny nedodržiavajú tieto dohody,” skonštatoval rezort.

S Mikom sa v pondelok okrem ministra Romana Mikulca (OĽANO) stretol aj štátny tajomník MV Vendelín Leitner a nový riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský. Hlavnou témou rozhovoru bola migrácia a s ňou súvisiaci nový pakt o migrácii a azyle, ktorý bol predložený ešte v septembri 2020. “Pri takejto zásadnej otázke je potrebné nájsť a udržať konsenzus v rámci EÚ. Pomoc však nemôže byť len na papieri, musí sa pretaviť do reálnych krokov,” povedal minister vnútra.

Slovensko je podľa MV pripravené podporiť katalóg solidárnych opatrení. “Podľa nás by mal byť čo najširší. Mal by zahŕňať pomoc pri budovaní kapacít, podporu pri riadení migračného a azylového systému, ako aj ochranu vonkajších hraníc Európskej únie,” doplnilo ministerstvo.

Partneri v pondelok diskutovali aj o brexite a starnutí populácie, čo je podľa nich téma, ktorá starý kontinent trápi čoraz viac a v blízkej budúcnosti jej bude venovaná zvýšená pozornosť. Ministerstvo v tejto súvislosti pripomenulo dôležitosť sčítania obyvateľov, ktoré sa spustilo v pondelok. Upozornilo, že sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt.

- Reklama -