Do výberového konania na sudcu Najvyššieho správneho súdu sa neprihlásil ešte nikto

0
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Súdna rada SR zatiaľ neeviduje žiadnu prihlášku do výberového konania na sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Potvrdila to hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady Veronika Müller. Uchádzači môžu žiadať o zaradenie do výberového konania do 26. februára.

Výberové konanie na obsadenie 29 voľných miest sudcov na NSS SR sa má uskutočniť od 7. do 9. apríla a od 12. do 14. apríla.

O funkciu sa môže uchádzať sudca, ale aj nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po dobu desiatich rokov a dosiahol vek 30 rokov ku dňu výberového konania.

V prípade nesudcu je okrem právnického vzdelania podmienkou aj zloženie odbornej justičnej skúšky. “Za odbornú justičnú skúšku sa považuje aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika,” doplnila Súdna rada.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti.

Súdna rada realizuje aj voľbu kandidáta na predsedu NSS SR. Uskutočniť sa má 2. marca. Jediným kandidátom na voľbu šéfa NSS SR je Jaroslav Macek.

- Reklama -