Francúz žijúci na Slovensku píše ministrovi Krajčímu: Viem Slovensku zabezpečiť liek na pomoc proti covid-19. Nechcem zarobiť, chcem výlučne pomôcť občanom. Sú v strese

1
minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) Foto: TASR

Pacienti majú stále problém s prístupom k ivermectinu,  ktorý by mal podľa medzinárodných štúdií pomáhať proti covid-19. Ministerstvo zdravotníctva síce zabezpečilo dovoz lieku, ale pacienti s covid-19 sa k nemu nemajú ako dostať, lebo je k dispozícii akurát v nemocniciach aj to  v obmedzenom množstve. Francúz Jérémy Cristau, ktorý žije na Slovensku dlhé roky, sa preto rozhodol konať.  Do redakcie sme dostali list, ktorý napísal list ministrovi zdravotníctva Krajčímu.

Čo sa píše v liste?

Vážený pán minister, 

týmto sa na Vás obraciam v súvislosti s dovozom lieku Ivermectin na územie Slovenskej republiky. Napriek tomu, že liek Ivermectin nie je na Slovensku registrovaný, Ministerstvo zdravotníctva povolilo jeho používanie, teda používanie neregistrovaného lieku na terapeutické použitie a to prvýkrát dňa 26.1.2021, kedy bolo na terapeutické použitie povolených 5000 balení lieku Ivermectin tablets IV-Bect 6tbl 100x6mg v indikácii prevencia a liečba ochorenia COVID-19 pre potreby zdravotných zariadení v Slovenskej republike, následne dňa 8.2.2021 bolo povolené terapeutické použitie 3000 balení lieku Ivermectin Tablets USP IverJohn-6 tbl 100x6mg v indikácii prevencia a liečba ochorenia COVID-19 pre potreby zdravotníckych zariadení v Slovenskej republike a zároveň dňa 8.2.2021 bolo povolené terapeutické použitie 7000 balení lieku Ivert 6 tbl 4x1x6mg v indikácii prevencia a liečba ochorenia COVID-19 pre potreby zdravotníckych zariadení v Slovenskej republike

Nakoľko liek Ivermectin preukázateľne pomáha pri liečbe a prevencii ochorenia COVID-19, načo som mimochodom poukázal v mojich predchádzajúcich listoch, chcel by som týmto ponúknuť Slovenskej republike pomoc pri zabezpečovaní dodávok lieku na Slovensko, za účelom efektívnej liečby a prevencie tohto ochorenia. 

Konkrétne by som Slovensku vedel vo veľmi krátkom čase zabezpečiť dodanie 8900 kusov produktu dodávaného spoločnosťou …………… (redakcia nezverejňuje názov dodávateľskej spoločnosti- pozn.PL.sk) ktorý je dnes predávaný v Západnej Afrike a vo Francúzsku. Tento produkt pritom slúži primárne na doplnenie klinických štúdií predmetom ktorých je účinnosť lieku na boj s ochorením COVID-19 ako aj využívanie produktu v čase núdze, pričom v rámci tejto schémy môže byť dodaný aj na Slovensko. Dalšie dodávky lieku je možné zabezpečiť začiatkom apríla v dopredu dohodnutom množstve. 

Chcel by som v tejto súvislosti ešte podotknúť jednu veľmi dôležitú vec: mojim zámerom nie je na tejto dodávke lieku akokoľvek zarobiť, mojim jediným úmyslom je výlučne pomôcť občanom Slovenskej republiky. Z tohto dôvodu by som preto aj navrhoval a odporúčal, aby Ministerstvo zdravotníctva SR bolo v priamom kontakte a zmluvnom vzťahu s dodávateľom lieku a priamo s dodávateľom aj dohadovalo podmienky dodania lieku. Z mojej strany by som mohol pomôcť Ministerstvu zdravotníctva SR pri dohadovaní cenových podmienok nakoľko mám dobrý prehľad o podmienkach, za ktorých je tento liek dodávaný do iných krajín EÚ. Moja pomoc v tomto zmysle by však bola taktiež nezištná a bez akéhokoľvek nároku na odmenu. 

Som pripravený pomôcť a rád by som týmto spôsobom chránil chcem týmto spôsobom chrániť zdravie občanov Slovenskej republiky. Verím, že je potrebné využiť všetky dostupné prostriedky, aby sme spoločne prekonali ochorenie COVID – 19 a dokázali ochrániť životy mnohých občanov, ako aj znovu naštartovať slovenskú ekonomiku. Považujem za česť pomôcť ochrániť život a zdravie občanov Slovenskej republiky. Na Slovensku žijem dlhodobo a ludia sú tu veľmi milí a prívetiví. 

Chcel by som preto na Vás apelovať, aby ste mi umožnili pomôcť Vám so zabezpečením tohto lieku, aby sme spolu mohli pomôcť obyvateľom Slovenskej republiky. Prosím berte na vedomie, že zásoby tohto lieku sú momentálne veľmi vzácne a aj vzhľadom na aktuálnu veľmi zlú zdravotnú situáciu na Slovensku je potrebná veľmi rýchla odpoveď a reakcia zo strany Ministerstva zdravotníctva SR. 

Jérémy François Hamilton Cristau 

ParlamentneListy.sk sa spojili s týmto mužom. Čo povedal? “Je to veľmi jednoduché. Nechcem s tým robiť žiadny biznis, mám vlastné podnikanie, vlastných zamestnancov, riešim si svoje veci. Ale – veľká časť mojej rodiny sú lekári, študoval som viaceré liečebné postupy, viacero liekov, ktoré by mali zaberať na covid-19. Ale  prečo na Slovensku hovoríme len o lockdownoch, prečo riešime stále testovania a nie sme zameraní na liečbu ako iné krajiny?” –  kladie otázku pre ParlamentneListy.sk Jérémy Cristau.

Ako ďalej uviedol,  vidí, že sa jeho známi na Slovensku, či už  priatelia alebo aj zamestnanci boja, že ochorejú. “Majú z toho stres. Hovoril som o tom s otcom, ktorý mi povedal, že pozná výrobcu takýchto liekov a  ja  som povedal, nech zistí ako je na  tom s týmto liekom. Mali 500 000  balení, dodávali ich do Nemecka, Iránu. Teraz ich majú už len okolo 8 900 balení, ale  ja som sa pýtal, či by bolo možné odložiť ich pre Slovensko. Som ochotný zaplatiť depozit, ale hlavne keby sa  Ministerstvo spojilo s dodávateľom a mohli by nakupovať priamo bez sprostredkovateľa. Viem im to zadarmo sprostredkovať,” hovorí Cristau.     

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.