Lavína pod Kondratovou kopou strhla trojicu skialpinistov

0
Lavína pod Kondratovou kopou v Západných Tatrách v sobotu (13.2.) v neskorých nočných hodinách strhla troch poľských skialpinistov.(Foto: Horská záchranná služba)

Lavína pod Kondratovou kopou v Západných Tatrách v sobotu (13.2.) v neskorých nočných hodinách strhla troch poľských skialpinistov. Dvaja neprežili. Informovala o tom v nedeľu Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Jednému zo skialpinistov sa podarilo svojpomocne vyhrabať a následne kontaktovať známych a poľských záchranárov so žiadosťou o pomoc. S oznamovateľom sa následne pre zlý signál v danej oblasti nebolo možné telefonicky spojiť.

Pri prepátravaní lavínišťa objavili záchranári dvojicu lavínou strhnutých skialpinistov, žiaľ už bez známok života. Následne pátrali po treťom zo skupiny, no neúspešne. Počas pátrania Operačné stredisko tiesňového volania HZS kontaktovali poľskí kolegovia z TOPR, že hľadaný muž medzitým prešiel cez hrebeň na poľskú stranu a nachádza sa v chate na Hali Kondratowej. Bol bez vážnejších zranení, len mierne podchladený. Podľa výpovede bol lavínou tiež zasypaný, no podarilo sa mu spod snehu vyslobodiť. Následne sa pokúšal pomocou lavínového vyhľadávača nájsť kamarátov, no neúspešne.

- Reklama -