Kto bol svedok F. Böhm a prečo nezvládol slobodu? Obával sa niekoho, alebo mal výčitky?

0
POlícia rieši prípad samovraždy a postrelenia v Plaveckom Štvrtku pri dome F. B. Foto: Polícia SR

Prečo František Böhm nezvládol slobodu? Bol kľúčovým svedkom  – ako kajúcnik upriamil pozornosť na viaceré významné osobnosti ako špeciálny prokurátor  Dušan Kováčik, policajný prezident Milan Lúčanský, či ďalších vrcholových predstaviteľov prokuratúry alebo polície.

S políciou začal spolupracovať okamžite, ako ho v septembri zatkli v kauze Božie mlyny. Spolu s ním sa vtedy dostal do väzby aj Ľudovít Makó, bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy. Obaja boli obvinení zo spolupráce s mafiánskou skupinou Takáčovci.

Komu prospela jeho smrť?

František Böhm bol bývalý príslušník SIS a neskôr obchodoval s pohonnými hmotami, ale nie celkom čisto a česne. A na to potreboval krytie, ktoré si kupoval na finančnej správe aj u polície.  Vypovedal, že istú časť peňazí získaval aj generál Lučanský. Ten to poprel. V tomto prípade už je  vyšetrovanie a obvinenie zastavené a uzavreté zo známych dôvodov – Lučanský je už pochovaný na cintoríne v Štrbe.



Böhm sa priznal, že si kupoval ochranu a odovzdával  stovky tisíc eur vedúcim predstaviteľom finančnej správy a polície, aby si nevšímali jeho biznis. Povedal, že úplatky boli v výške viac ako tri milióny eur.

Okrem policajného prezidenta vraj uplácal aj ďalších funkcionárov polície, spomínal aj Norberta Paksiho a Jozefa Reháka, obaja pôsobili na úrade zvláštnych činností. Paksi priznal, že peniaze prevzal, ale nenechal si celú sumu. V kauze je obvinený aj bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech, v tom čase riaditeľ sekcie daní a ciel finančnej správy.

Böhmova výpoveď dostala do väzby aj bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Okrem iného pomohol v roku 2017 mafiánskemu bossovi Ľ. Kudličkovi dostať sa na slobodu. Prípad súvisel s obvinením nezákonného prevzatia biznisu. „Sudca  J. Hrubala najprv Kudličku vzal do väzby a odmietol kauciu. O niekoľko mesiacov však otočil, kauciu určil na 100-tisíc eur.

Lenže Hrubalovo rozhodnutie mohol zvrátiť Najvyšší súd a toho sa Kudlička obával. Preto sa prostredníctvom Makóa a Böhma nakontaktoval na vtedajšieho špeciálneho prokurátora Kováčika.

On mal podľa svedeckých výpovedí zabezpečiť, aby prokurátorka Blanka Godžová, ktorá mala vtedy službu, nepodala voči Hrubalovmu rozhodnutiu sťažnosť. Takýto postup prokuratúry nie je obvyklý: väčšinou sťažnosť podajú, ak žiadajú o vzatie niekoho do väzby. Podľa polície za to jeden z členov zločineckej skupiny takáčovcov zaplatil Böhmovi 100-tisíc eur, z ktorých 50-tisíc eur dal Kováčikovi a zvyšok si s Makóom rozdelili na polovicu.“ – uvádza  denník SME (V. Prušová, 13. 2. 2021, www.sme.sk).

Prípadov,  v ktorých Böhm vystupoval ako svedok, môže byť oveľa viac,

Šéfka policajnej akadémie a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská, pre Aktuality povedala, že sú sú prípady, kedy súd v dokazovaní pracuje len so zápisnicou z výsluchu svedka v prípravnom konaní. Takýchto vážnych prekážok poznajú naše kódexy viacero a smrť svedka je pochopiteľne jednou z nich.

„Očakáva, že obhajcovia ostatných obvinených sa budú snažiť takto vykonané dôkazy napadnúť a spochybniť. Dôležité preto bude, za akých okolností Böhm svoju výpoveď urobil“, povedala pre Aktuality L. Kurilovská. (Aktuality.sk, P. Rudolfová, 13. 12. 2012).

„Otázka je ako bola výpoveď v prípravnom konaní uskutočnená, či bol pri tom dozorujúci prokurátor, či bol prítomný obhajca, či bol o úkone upovedomený. Akým spôsobom bol samotný výsluch uskutočnený,“ vysvetľuje Kurilovská.

Dôležité však podľa nej je, vysvetlila pre Aktuality.sk, aby svedectvo nebolo ojedinelé, ale súčasťou mozaiky. „Nestačí len jedna svedecká výpoveď. Treba ju overiť zo všetkých strán a podporiť ďalšími dôkazmi. Nemali by to však byť len svedecké výpovede ďalších osôb, ktoré by boli inak obvinené, ale spolupracujú. Mali by to byť aj iné fakty.“

- Reklama -