Japonsko: Izolovanosť a osamelosť počas pandémie vedie ženy k samovraždám, ich počet rapídne stúpol

0
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú v uliciach Tokia. (Foto: TASR/AP)

Japonský premiér Jošihide Suga vymenoval v piatok regionálneho ministra pre revitalizáciu Tecušiho Sakamota za koordinátora boja proti osamelosti a izolovanosti. Informoval o tom spravodajský portál Japan Times.
     

 Premiér Suga vysvetlil, že Sakamoto má za úlohu prijať komplexné opatrenia na riešenie problém, ktorým je zvýšený počet samovrážd žien počas pandémie. Bude aj koordinovať prácu niekoľkých vládnych agentúr, ktoré sa zaoberajú prevenciou samovrážd, starostlivosťou o starších ľudí a deti z chudobných rodín.
      

V dôsledku opatrení, ktoré súviseli s lockdownom, sa v roku 2020 počet samovrážd žien v Japonsku zvýšil o 14,5 percenta. Viac samovrážd registrovali vlani aj medzi mladými ľuďmi.
     

 Počet mužov, ktorí si vlani v Japonsku siahli na život, bol o percento nižší ako v roku 2019.
      

Ženy trpia izoláciou viac ako muži a počet samovrážd má stúpajúci trend, upozornil Suga na stretnutí so Sakamotom, pričom vyjadril nádej, že sa mu podarí identifikovať príčiny tohto javu. Premiér okrem toho plánuje usporiadať koncom februára diskusné fórum za účasti odborníkov, kde sa bude diskutovať o podporných opatreniach “na prevenciu sociálnej osamelosti a izolácie a na ochranu väzieb medzi ľuďmi”.
    

  Vedci upozornili, že ženy v Japonsku pracujú prevažne v sektore služieb a maloobchodu, takže počas pandémie im hrozí väčšie riziko straty zamestnania. Okrem toho na nich spočíva väčšina domácich prác i starostlivosti o deti. Pandémia ich prinútila tráviť viac času doma, takže sa ich situácia ďalej zhoršovala, konštatoval server Japan Times.
    

  Miera samovrážd bola v prvej polovici roku 2020 celkovo nižšia, ale od júla začal ich počet stúpať – podľa odborníkov to súvisí s koronavírusovou pandémiou a lockdownom.
     

 Október bol vôbec najhorší mesiac: zaznamenali počas neho 2153 samovrážd, čo bolo najhoršia bilancia za mesiac október za posledných päť rokov. Pokiaľ ide o samovraždy žien, vlani v októbri sa ich udialo 851, čo je v porovnaní s rovnakým mesiacom roku 2019 nárast o 82,6 percenta.
     

 V rámci okamžitej reakcie na tieto údaje ministerstvo zdravotníctva, práce a sociálnych vecí informovalo, že okrem podpory ekonomiky a pomoci pri každodennej rutine bude japonská vláda “rozširovať konzultačné služby a zavádzať podporné organizácie pre ľudí v núdzi”.
    

  Mnohé roky sa nutnosť vyhľadať pomoc psychológa považovala v Japonsku za stigmu, ale keď bolo v roku 2003 spáchaných rekordných 34.427 samovrážd, bol vypracovaný komplexný vládny program prevencie samovrážd, ktorý sa začal implementovať v roku 2007.

- Reklama -