Od stredy 17. februára platia nové podmienky na hraniciach – aj výnimky, novinkou je 14 dňová karanténa

0
Pasažieri kráčajú po ich prílete na medzinárodnom letisku Heathrow. Británia zaviedla povinnú karanténu v hoteloch pre cestujúcich zo zahraničia. Foto: TASR/AP

Nový režim na hraniciach bude platiť až od stredy 17. februára, pôvodne to malo byť od pondelka. Každý bude povinne nastupovať do 14-dňovej karantény. Najskôr na ôsmy deň môže absolvovať PCR test. Pokiaľ bude negatívny, bude možné karanténu prerušiť. Výnimku budú mať pendleri, ktorí pracujú v susedných krajinách, potrebný však bude negatívny test. V piatok o tom na tlačovej konferencii informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).
     

 “Nový režim na hraniciach má zabrániť pred šírením nových mutácií koronavírusu, ktoré sú infekčnejšie a spôsobujú vyššiu smrtnosť,” upozornil minister. Vysvetlil, že dôvodom posunu je to, že príslušná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR vychádza v piatok.  “Chceme dať verejnosti možnosť, aby sa v nových pravidlách zorientovala,“ dodal minister.
      

Výnimky z izolácie stále platia napríklad pre pendlerov v susedných štátoch, študentov, osoby starajúce sa o blízkych, osoby obhospodarujúce pozemky, kultúrnu oblasť, spravodajsko-mediálnu produkciu a podobne. “Pri pendleroch v susedných štátoch – krajinách EÚ sa mení požiadavka negatívneho antigénového alebo PCR testu z frekvencie raz za 14 dní na raz za sedem dní,” spresnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Zároveň sem pribúda kategória pre vymedzený okruh športovcov pri tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorí budú musieť mať pri vstupe na územie SR negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín alebo PCR testu nie starší ako 72 hodín.
   

 Výnimka za špecifických podmienok bude platiť aj pre pendlerov v krajinách EÚ, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Island a Veľká Británia, osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré boli zaočkované aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14-timi dňami. “Pre túto skupinu platí, že sa musia preukázať antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín, najneskôr pri vstupe na územie SR je potrebné sa zaregistrovať. Musia sa podrobiť izolácii, avšak táto končí negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý môže osoba podstúpiť aj okamžite vo vlastnej réžii po vstupe na územie SR,” dodala Račková.
     

 Pripomenula, že výnimky z izolácie a preukázania negatívneho testu stále platia napríklad pre posádku nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritickú infraštruktúru, osoby potrebujúce liečbu či diagnostiku a podobne. Bližšie podmienky prekročenia hraníc v takýchto prípadoch sú definované vo vyhláške.
     

 Polícia má od pondelka zintenzívniť kontroly na hraniciach. Uzatvoria sa aj niektoré cezhraničné cesty nižšej triedy s nízkou intenzitou dopravy, aby sa efektívne využili personálne zdroje na zabezpečenie kontrol.
      

Hlavný hygienik SR Ján Mikas na brífingu informoval, že na budúci týždeň sa zopakuje pretestovanie vzoriek na prítomnosť tzv. britskej mutácie koronavírusu.

- Reklama -