Zemanová: K redistributívnej platbe by sa mala konať koaličná rada “za zatvorenými dverami”

0
predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová (Foto: TASR)

Predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) Helena Patasiová, zo zboru poradcov Mičovského, uviedla, že návrh agroministra by sa po skončení roku 2021 mal vyhodnotiť, ako fungoval v praxi. “Fyzické osoby-nepodnikatelia (tzv. FON-kári) by si potom mali uvedomiť, či to myslia s poľnohospodárstvom a produkciou na dlhé roky vážne,” poznamenala. FON-kári by podľa jej slov mali už v ďalších rokoch pokračovať ako podnikatelia. Takýto návrh podľa Patasiovej podporuje napríklad aj Združenie mladých farmárov.
     

 Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podľa slov jej predsedu Emila Macha nie je proti zavedeniu redistributívnej platby. “Myslíme si však, že spôsob redistributívnej platby by mal byť nastavený úplne inak. Navrhli sme asi 6 kompromisov, nebolo zo strany ministerstva nič akceptované. Ok, ideme teda dávať podpory odviazané od produkcie,” upozornil Macho.
      

“Svojím návrhom minister pôdohospodárstva Ján Mičovský chce dosiahnuť to, že slovenské polia budú vyzerať ako tie rakúske,” dodal na brífingu člen pôdohospodárskeho výboru parlamentu Ján Krošlák (OĽANO). Podľa slov členky agrovýboru Anny Zemanovej (SaS) by mala o redistributívnej platbe v pondelok (15. 2.), za účasti Mičovského, rokovať “za zatvorenými dverami” koaličná rada.

- Reklama -