Trnka bude znova stíhaný za kauzu Glance House, za zneužívanie právomocí verejného činiteľa

0
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

V kauze bytového domu Glance House v Bernolákove sa bude opätovne viesť trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa. Rozhodol o tom generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Informoval o tom na sociálnej sieti.
     

 Žilinka po preskúmaní trestnej veci, ktorej predmetom bolo konanie bývalého generálneho prokurátora SR Dobroslava T., dospel k záveru, že rozhodnutie o postúpení veci na prejednanie skutku v disciplinárnom konaní vydané v roku 2013 v pôvodne vedenom trestnom stíhaní nebolo v súlade so zákonom. Ako píše ďalej na svojom profile, preto uložil, aby sa vo veci znovu konalo, opätovne viedlo trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a rozhodlo. Žilinka dal opätovne preskúmať konanie Dobroslava T. začiatkom januára 2021.
     

 Bývalý generálny prokurátor v máji 2012 súhlasil s prevodom bytového domu v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI, hoci nehnuteľnosti boli zaistené prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zároveň bolo zakázané s nimi nakladať.
      

Kauza v prípade bytovky Glance House spočívala v spore bývalých spoločníkov developerskej firmy o vlastníctve bytového domu v Bernolákove. Nehnuteľnosť na katastri blokoval ÚŠP. Šéf katastra mal aj napriek tomu prevod bytovky povoliť, a to na základe údajného listu Dobroslava T., ktorým sa malo zaistenie majetku zrušiť. Budovu následne previedli na ďalšiu firmu, ktorá bola v konkurze. V októbri 2018 Krajský súd v Bratislave rozhodol, že developer z kauzy bytovky je nevinný. Podľa medializovaných informácií sa podnikateľ Róbert Číž snažil, aby budova nepripadla ľudom okolo podnikateľa Mariana Kočnera.

- Reklama -