Blanár: Je potrebné pokračovať v dialógu EÚ s Ruskou federáciou. Odmietame výzvu na odstúpenie Borrella

1
poslanec NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) Foto: TASR

Strana Smer-SD odmieta tohtotýždňovú výzvu 81 europoslancov na odstúpenie šéfa diplomacie Európskej únie (EÚ) Josepa Borrella. Ako zdôraznil v stanovisku podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer-SD), napriek ťažkostiam je potrebné pokračovať v dialógu EÚ s Ruskou federáciou. Sankciami sa podľa neho v diplomacii nedá dostať ďalej. Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút.

Strana podľa Blanára jednoznačne podporuje rokovanie EÚ s Ruskou federáciou. “Je to pre obe strany bytostne dôležité z hľadiska bezpečnosti, stability a prosperity v Európe,” skonštatoval. Kritizovanú návštevu Borrella v Rusku vníma strana ako prípravu na strategické marcové rokovania, ktoré by mali priniesť zlepšenie vzájomných vzťahov.

“Sám šéf európskej diplomacie považuje súčasný stav vzťahov s Ruskom ako na križovatke a EÚ musí prijať historicky dôležité rozhodnutie. Buď spolupráca s Ruskom, alebo ísť do konfrontácie,” dodal podpredseda parlamentu s tým, že Smer-SD podporuje hľadanie spolupráce. Sankciami sa podľa nich v diplomacii nedá dostať ďalej.

Ako doplnil Blanár, v strane sú presvedčení o tom, že tak ako našu zahraničnú politiku je potrebné orientovať na všetky svetové strany, tak by aj EÚ mala viesť dialóg nielen s členmi, ale i ďalšími partnermi. Rusko považuje za dôležitého hráča vo svete a partnera pre EÚ. Podotkol, že rokovania s ním nemusia byť jednoduché, no napriek tomu je potrebné v nich pokračovať. “Iba rusofobistickí a naivní ľudia si mohli myslieť, že šéf diplomacie EÚ Borrell jednou minulotýždňovou návštevou Ruska všetko vyrieši,” poznamenal.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok (9. 2.) počas vystúpenia v Európskom parlamente navrhol zavedenie nových sankcií EÚ voči Rusku, v zákonodarnom zbore EÚ však čelil kritike za svoju minulotýždňovú návštevu v Moskve. Už v pondelok vznikla iniciatíva 81 europoslancov požadujúcich jeho demisiu. S týmto postojom súhlasí aj časť slovenských europoslancov.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.