Tržby v decembri 2020 rástli priemyslu, doprave a vybraným službám

0
Foto: analogicus, Pixabay

Tržby v decembri 2020 rástli priemyslu, doprave a vybraným službám, v celoročnom súhrne sa prepadli všetkým sektorom. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Tržby sa v decembri 2020 oproti predchádzajúcemu mesiacu vo väčšine odvetví zvýšili, najviac vo vybraných trhových službách o 6,5 % a v stavebníctve o 4,9 %. Rástli aj v doprave a skladovaní o 3,3 % a v informáciách a komunikácii o 2,2 %. Oproti novembru 2020 sa znížili len v priemysle o 2,8 %.

Medziročný rast dosiahlo celkovo sedem zo 16 sledovaných zložiek priemyslu – odvetví, respektíve špeciálnych zoskupení odvetví, väčšina z nich pritom patrila k podielovo významnejším.

Celoročná bilancia však pre väčšinu odvetví bola najmä o vyčíslení poklesov oproti roku 2019. V priemysle tržby klesli v súhrne za celý rok o 9,4 %, v najvýznamnejšej výrobe dopravných prostriedkov pokles dosiahol 12,1 %. V stavebníctve bol pokles dvojciferný a v doprave a skladovaní klesli tržby o 8 %. Vo vybraných trhových službách súhrnné číslo za rok dosiahlo pokles 5 %, pričom dôsledky pandémie ochorenia COVID-19 sa najviac prejavili v prepade tržieb cestovných agentúr a kancelárií, tie uzavreli rok so súhrnným poklesom tržieb o 61,7 %.

- Reklama -