Česko: Poslanci neschválili návrh na predĺženie núdzového stavu

1
český premiér Andrej Babiš (Foto: TASR/AP)

Česká Poslanecká snemovňa na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi neschválila vládny návrh na predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Súčasný núdzový stav platí do 14. februára. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

 Minister zdravotníctva Jan Blatný varoval, že bez núdzového stavu sa do dvoch týždňov naplní väčšina nemocníc, do škôl nepôjdu žiadne deti a okolité krajiny “sa nás začnú báť”.

Opozícia vláde v celodennej debate vytýkala, že v Snemovni doteraz nepredložila pandemický zákon, na základe ktorého by sa opatrenia schvaľovali. Vláda by tak nepotrebovala núdzový stav.

Podľa vicepremiéra a šéfa koaličných sociálnych demokratov Jana Hamáčka (ČSSD) to znamená, že v pondelok sa skončí zákaz vychádzania, otvoria sa obchody a zrejme aj fitnes centrá, uzavreté by, naopak, zostali reštaurácie, a to na základe zákona o ochrane verejného zdravia.

Podľa ministra školstva Roberta Plagu (za ANO) zostanú zatvorené aj školy.Pri zrušení núdzového stavu by prestal platiť zákaz vychádzania, respektíve obmedzenie voľného pohybu osôb, pričom väčšiu zodpovednosť by potom zrejme mali hajtmani krajov, keď by vyhlásili stav nebezpečenstva, dodali Novinky.cz.

- Reklama -

1 komentár

  1. Víťazstvo zdravého rozumu, odvahy a lokalpatriotizmu nad globálnymi fake inováciami, korporátnym psychopatizmom a náboženským fanatizmom. Každý národ má takú vládu akú si zaslúži. Prvý krát v živote reálna nostalgia za Československom. Dobre sa spýtal Blanicky manifest: “Vláda, povedz nám ak Ťa niekto vydiera a my vás ochránime!!!”. Gratulujem bratom Čechom, Moravákom a Slezákom!!!

Comments are closed.