Čína zakázala vysielanie britskej stanice BBC World News

0
Ilustračná snímka. Čína. (Foto: TASR/AP)

Čína zakázala vo štvrtok na svojom území vysielanie britskej televíznej stanice BBC World News. Dôvodom je šírenie nepravdivých informácií, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa vyhlásenie čínskeho regulačného úradu.

Britský vysielateľ podľa regulačného úradu závažným spôsobom porušil zásady televízneho vysielania, vrátane požiadavky, že “spravodajstvo má byť pravdivé a vyvážené” a nemá “poškodzovať národné záujmy Číny”. Úrad zároveň oznámil, že zamietol žiadosť BBC o predĺženie televíznej licencie o ďalší rok.

BBC v reakcii vyjadrila sklamanie z tohto kroku čínskeho regulačného úradu. “BBC je najdôveryhodnejšou svetovou spravodajskou stanicou a o udalostiach z celého sveta informuje vyvážene a nestranne”, cituje AFP z vyjadrenia hovorkyne stanice.

BBC World News sa tak pridala k ďalším médiám a webovým stránkam, ako sú Google, Facebook, Twitter, Wikipedia a Instagram, ktoré nie sú v Číne dostupné.

Čínska vláda minulý týždeň kritizovala BBC za odvysielanie dokumentu, obsahujúceho podľa nej “falošné správy” o snahe Pekingu utajiť zdroj pandémie nového koronavírusu, ktorý sa začal šíriť koncom roka 2019 z čínskeho mesta Wu-chan. BBC sa vyjadrila, že svoju reportáž považuje za “vyváženú” a “nestrannú”.

Britský úrad pre rozhlasové a televízne vysielanie (Ofcom) odobral minulý štvrtok vysielaciu licenciu čínskej štátnej anglickojazyčnej televízii CGTN po tom, čo vyšlo najavo, že jej vlastnícka štruktúra porušuje britské zákony.

Podľa úradu o obsahu vysielania rozhodovala v konečnom dôsledku vládnuca komunistická strana, čo je v rozpore s britskými zákonmi, podľa ktorých vysielatelia nemôžu byť ovládaní politickými subjektmi. Regulačný úrad dodal, že stále prebieha vyšetrovanie údajných porušení pravidiel nestrannosti, ktoré bude ukončené “čoskoro”.

Podľa Pekingu však ide o “politické” rozhodnutie založené za “ideologických predsudkoch”. “Čína vyzýva Britániu, aby okamžite ukončila politickú manipuláciu a napravila svoje chyby,” povedal len deň na to hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin.

Televízia CGTN za rozhodnutím Londýna vidí podľa svojho stanoviska zverejneného na sociálnej sieti Weibo “manipuláciu krajne pravicových skupín a protičínskych síl”.

- Reklama -