Ide o biologickú vojnu a jej manažment je katastrofa. Rozhodujeme o tom, ktorý pacient je perspektívny

0
MUDr. Jozef Kubík je primárom pľúcneho oddelenia v bojnickej nemocnici, a venuje sa aktívne aj športu. Foto: Facebook

Už sa to nedá vydržať. Musel sa vyžalovať a povedať priateľom na Facebooku, že manažovanie  pandémie na Slovensku je čistá katastrofa. Primár oddelenia pľúcnych chorôb v nemocnici v Bojniciach MUDr. Jozef Kubík si vylial srdce na Facebooku, aby oznámil, že to, ako sa rieši pandémia na Slovensku je čistá katastrofa a má pocit, že sa ocitá v hororovom filme a sťažuje sa, že pacientov vlastne nemá čím liečiť.  

„Moje najhoršie obavy sa naplnili, dokonca ich aj predbehli, bohužiaľ,“ píše na Facebooku. Musia totiž v nemocnici naozaj zvažovať, ktorého pacienta prijať a kto je a kto nie je perspektívny, a to v situácii , keď je úmrtnosť na umelej pľúcnej ventilácii vo všeobecnosti okolo 90 percent!!!

MUDr. Kubík má 26 ročnú prax, nielen na Slovensku ale aj v zahraničí, má dve atestácie, niekoľko odborných certifikátov, jednu štátnu skúšku, je aj  krajský odborník.

„Ako pneumológ z praxe mám stále pocit, že ľudia, čo riadia boj s pandémiou, si stále neuvedomujú, s čím bojujeme,“ píše a dodáva, že už v prvej vlne  upozorňoval, že ide o biologickú vojnu a tak k tomu treba aj pristupovať.

„Po prvej vlne sa tí, čo mali na starosť pandémiu, uspokojili, nič neriešili, nepripravovali krajinu na prípadnú 2. a ďalšie vlny…

Potom prišiel nezmysel celoplošného testovania. Jednoznačne vždy zhoršil situáciu. Keď sa pozrieme naozaj reálne na vývoj kriviek, jednoznačne do 2 týždňov od každého kola celoplošného testovania sa vždy situácia zhoršila.  Nielen v počte pozitívnych, ale najmä hospitalizovaných a kriticky chorých na pľúcnej ventilácii,“ píše lekár z praxe, ktorý sa stará o ťažko chorých  pacientov a zároveň vysvetľuje, že ide o respiračný vírus, ktorý sa šíri vzduchom, čiže 2 metrové odstupy nikoho neochránia. U chrípky už dávno štúdie dokázali, že jej šírenie vzduchom je možný j na niekoľko 100 metrov. Takže vo väčších skupinách je väčšia šanca nakaziť sa. Logický následok je, že viacerí účastníci sa nakazia, ale v ten deň vykonaný test ich nezachytí, lebo oni začnú vylučovať vírus až o niekoľko dní. Nehovoriac o tom, že ak sa zachytil pozitívny človek, mala sa celá miestnosť vyprázdniť a vydezinfikovať, čo trvá minimálne 10-15 minút, pri použití najúčinnejších dezinfekcií. To sa nerobilo!

Navyše antigénové testy sú na celoplošné testovanie absolútne nevhodné, sú určené len pre symptomatických pacientov na orientačné rýchle určenie infekčnosti pacienta,  pre zdravých, alebo asymptomatických ľudí je možnosť falošnej negativity viac ako 30 percent. Navyše celý postup pri testovaní je jednoznačne z medicínskeho hľadiska non lege artis – to znamená absolútne nesprávny. Výsledok celoplošných testovaní je podľa všetkého práve šírenie vírusu!!

Druhá vec, čo sa prestalo robiť, je trasovanie kontaktov. To je takisto dôležité pre šírenie infekcie. Absolútne sa prestali dohľadávať kontakty pozitívnych symptomatických pacientov. A to je ďalšia fatálna chyba,“ hodnotí situáciu  doktor z praxe, ktorý sa stará o ťažko covidom postihnutých pacientov.

Podľa jeho skúseností sa situácia zhoršila aj po vianočných sviatkoch, kedy aj bol aj nebol lockdown a mobilita s neznížila a potom zase po ďalšom celoplošnom testovaní, cca o 2 týždne po ňom prichádza nárast hospitalizácii, nárast kritických chorých pacientov.

MUDr. Kubík sa tiež  zamýšľa nad tým, či hypermarkety s klimatizáciami dezinfikujú denne a či  počty ľudí v super a hypermarketoch niekto reguluje, tak ako to bolo v prvej vlne.

„Dnešná situácia? Máme plné COVID oddelenie, cca 80 ťažko symptomatických pacientov, s kyslíkom na tvárach, bojujúcich o život, obsadenosť 100 percentná nepretržite.“

MUDr. Kubík vysvetľuje, že denne  prosí kolegov v iných nemocniciach, či neprevezmú pacienta, pýta sa kto má voľné lôžko… „a to je asi najviac deprimujúce na celej službe na COVID oddelení a urgente. Modlíte sa, aby pacient, ktorého už nemáte kde vo svojej nemocnici uložiť a liečiť, prežil, kým nenájdete inú nemocnicu, ktorá ho je schopná prevziať, a či vôbec ten prevoz prežije.“  

Zlyháva organizácia  aj systém spolupráce, operačné stredisko ( v kraji kde pôsobí MUDr. Kubík) nie je schopné presmerovať vozidlá – sanitky do tých nemocníc, ktoré majú voľné COVID lôžka. Takže, aj keď jeho nemocnica nahlási stopercentnú obsadenosť ,dovezú im pacientov. A on sa musí starať nielen o pacienta ale zároveň vyvolávať po celom Slovensku a prosiť, kde pacienta prevezmú. A samozrejme sekundárny prevoz musí nahlásiť na operačné stredisko, ktoré vyšle ďalšiu záchranku na prevoz pacienta. To skutočne nemá logiku?

„ A to sa denne hlásia stavy voľných lôžok na MZ SR na COVID oddeleniach aj COVID OAIM. Myslím, že by sa mali hlásiť aj 2-3x denne, aby boli aktuálne. Mali by byť posúvané operačným strediskám, ktoré by mali podľa nich riešiť distribúciu vozidiel s pacientami, a to aj prípadne  medzi okresmi a krajmi. Len by to musel niekto asi chcieť riešiť,“ píše primár pľúcneho oddelenia v bojnickej nemocnici.

„Samostatná kapitola je liečba pacientov,“ pokračuje. „Máme už veľa štúdii ohľadom liekov na COVID účinných na liečbu, ale aj znižujúcich hospitalizácie aj UPV. Sú drahé aj lacné. Problém je však, že kým sa dostanú k našim pacientom, trvá to strašne dlho a samozrejme musí na tom nakoniec niekto aj zarobiť. Problémom je ale, že sa nepozerá na liečbu tohto ochorenia ako na biologickú vojnu. Tu treba využiť všetko, čo je dostupné, a čo najskôr. Vo vojne je len jedno pravidlo – prežiť. Každý liek, ktorý sa podá až v čase kritického zhoršenia pacienta je už zväčša neúčinný. Platí to aj pre Remdesivir, ktorý pri podaní u pacientov na pľúcnej ventilácii už prakticky nefungoval. No pri včasnom podaní v čase ešte rozvíjajúceho sa zápalu pľúc často pomohol pacientom zlepšiť stav do 3 dní, teda po 2-3 dávke. Ale to je známe aj pri iných liekoch. Pri chrípke H1N1 bol najväčší efekt Olsemtaviru a Zamanaviru pri podaní do 48 až 72 hodín od začiatku rozvoja ochorenia a zápalu pľúc. Nové lieky, ak aj Ivermectin je tiež najvhodnejšie začať podávať vo včasných fázach ochorenia. V čase rozvoja zápalu pľúc a cytokínovej búrky jeho účinok už nemusí byť tak významný, nehovoriac, ak už bude pacient na umelej pľúcnej ventilácii. Ale výsledky štúdii o tom hovoria. Boli a sú tu aj aj ďalšie Plaquenil, Colchicín, Favipiravir, ….atď. Ich cielené použitie, liečebné režimy by mali byť okamžite rozdistribuované lekárom. No nakúpené počty balení v tisícoch resp. 10 tisícoch kusov sú absolútne nedostatočné. Okrem UN a FN vlastne nie je čím pacientov liečiť. Len symptomaticky, kortikoidmi, antibiotikami a možno imunomodulačnou liečbou. Dnešný svetlý príklad, z objednaných 10 balení Ivermectinu, prišli len 2. Ostatné nevieme , či vôbec prídu. A to nehovorím o sľúbených 3 prístrojoch HighFlow z MZ SR, ktoré k nám putujú už 2 týždne,“ dodáva.

„Myslím si, že všetci ľudia by si to  mali uvedomiť a aj sa začať správať, ako počas biologickej vojny. Tým, že chránim seba, chránim aj ostatných. Keď sa budem správať rozumne, logicky, a budem sa vyhýbať možnosti, že sa nakazím, tým ochránim aj ostatných okolo seba.

Základom je vzájomná ohľaduplnosť, tolerantnosť, ale aj vedieť si správne pomôcť. Netreba všelijaké nezmyselné vládne nariadenia a vyhlášky, ktoré len čo sú vydané, tak sa zistí, že sú nepoužiteľné, alebo sa v nich zabudlo na to či ono. Treba použiť zdravý rozum a inštinkt prežitia.

Bohužiaľ, súčasný stav na Slovensku, to je ako zo zlého hororového, či katastrofického filmu. Ale film to nie je, je to, žiaľ, realita, smutná, otrasná realita.

Na záver chcem poďakovať môjmu tímu na oddelení, aj všetkým ostatným tímom zdravotníkov, ktorí bojujú a nielen u nás na COVID oddeleniach,“ končí svoj status MUDr Kubík.

Pridávame sa.

Ďakujeme všetkým  lekárom, zdravotným sestrám aj pomocnému personálu v nemocniciach, ktorí sa starajú o covidových pacientov.

- Reklama -