Nemecko: Merkelová navrhne predĺžiť lockdown do konca februára

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na stredajšom stretnutí s premiérmi 16 spolkových krajín navrhne, aby prísne epidemiologické obmedzenia platili najmenej do konca februára. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

“Predčasným zrušením lockdownu nič nezískame,” mala povedať Merkelová členom svojej strany na stretnutí za zatvorenými dverami.

Ďalej uviedla, že prvé kroky k uvoľneniu opatrení by sa mohli týkať začiatkom marca v škôl, škôlok, obchodov a kaderníctiev, no iba za predpokladu, že budú platiť jasné pravidlá, ktoré zabránia šíreniu vírusu.

Merkelová opäť vyjadrila porozumenie pre “zložitú situáciu”, v ktorej sa ocitli deti, rodiny i maloobchodníci. Vyzvala na trpezlivosť, aby sa zabránilo nekonečnému cyklu sprísňovania a uvoľňovania opatrení.

V stredu sa uskutoční ďalšia videokonferencia Merkelovej s premiérmi 16 spolkových krajín o aktuálnej pandemickej situácii. Súčasný lockdown má platiť do 14. februára. Agentúra DPA v pondelok zverejnila prieskum verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že 50 percent Nemcov je proti zmierneniu opatrení.

Za uplynulých 24 hodín hlásili v Nemecku 4650 novonakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Pribudlo i 483 úmrtí osôb s diagnostikovaným ochorením COVID-19; ich celkový počet dosiahol 62.191.

- Reklama -