Vallo: V Bratislave pribudne ešte 20 MOM, a tak už nebudú víkendové testovania

0

Mesto Bratislava po otvorení všetkých nových trvalých mobilných odberových miest (MOM) upustí od zabezpečovania nárazových víkendových testovaní prostredníctvom dočasných odberových miest. Ohlásil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Nie je totiž podľa neho udržateľné a ani potrebné viazať tisícky dobrovoľníkov, zdravotníkov a zamestnancov len na plošné testovania ľudí na ochorenie COVID-19 počas víkendových dní, pokiaľ kapacita MOM počas celého týždňa bude dostatočná.
     

 “Ak by sa v čase ukázala ako nedostatočná, budeme znovu žiadať od ministerstva zdravotníctva otvorenie ďalších MOM, aby ich celková kapacita zodpovedala reálnemu dopytu po testovaní podľa aktuálnych pravidiel stanovených vládou. Sme presvedčení, že pokiaľ štát na dlhé týždne stanoví povinnosť testovania pre veľké množstvo ľudí, mal by rovnako zabezpečiť aj dostupnosť tejto služby,” skonštatoval na sociálnej sieti Vallo. Deklaruje, že magistrát bude aj naďalej pripravený pomáhať bratislavským mestským častiam, ktoré budú zabezpečovať testovanie žiakov a ich rodičov v súvislosti s otvorením škôl.
     

 Aktuálne je v Bratislave zriadených 31 MOM, ďalších skoro 20 čaká podľa primátora na podpis zmluvy ministerstvom zdravotníctva. “V konečnom dôsledku by tak Bratislava mala dosiahnuť celkovú kapacitu nad 100.000 testov za týždeň. Tento počet testov by mal obsiahnuť všetky skupiny ľudí, ktorí budú potvrdenie o teste potrebovať pre svoj pohyb v nasledujúcich týždňoch,” uviedol.
     

 Pripomína, že bratislavské samosprávy už pred mesiacom iniciovali navýšenie počtu trvalých MOM, aby sa dlhodobá kapacita testovania v Bratislave výrazne zvýšila. Na rozdiel od nárazových víkendových testovaní si podľa Valla môžu obyvatelia pri trvalých MOM s pravidelnými prevádzkovými hodinami počas celého týždňa lepšie plánovať svoje testovanie práve vtedy, keď ho budú potrebovať a nápor na odberové miesta tak rozložiť v čase.
     

 Primátor Bratislavy víta, že od pondelka (8. 2.) začal platiť COVID automat. Tento dokument, ako tvrdí, môže konečne prispieť k predvídateľnosti rozhodnutí vlády. Podotýka však, že ešte zostáva vyriešiť, aby v okresoch s nepriaznivým pandemickým vývojom zabezpečil štát jasné rozhodnutie k otváraniu škôl a nielen odporúčanie. “Aby všetci zriaďovatelia k nemu pristúpili rovnako a nestalo sa, že časť škôl bude pokračovať iba v dištančnej výučbe a iné sa otvoria prezenčne,” povedal Vallo.

- Reklama -