Finančná správa na hraniciach zabavila cigarety aj tabak, colníci falošné Fila tenisky

0
Ilustračná fotografia. (Foto: TASR)

Státisíce kusov pašovaných cigariet, tony sušeného tabaku či falošná obuv a oblečenie. Takýto je výsledok kontrol príslušníkov Finančnej správy (FS) SR na hraniciach počas uplynulého týždňa. Vďaka tomu tak FS zamedzila možnému viac ako miliónovému úniku na cle a daniach. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.
      

Najväčšia akcia za uplynulý týždeň sa odohrala na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. “Ozbrojení príslušníci finančnej správy spolu s našimi kriminalistami odhalili počas kontroly ukrajinského kamióna až 844.780 kusov pašovaných cigariet rôznych značiek bez platných kolkov. Ukryté boli v drevených obkladových doskách, pri zásahu pomáhal aj služobný pes vycvičený na detekciu pachových stôp tabakových výrobkov,” priblížila Rybanská. Finančný únik na cle a daniach vyčíslila FS na viac ako 140.000 eur.
      

Vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu sa prípadu ujal vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý voči občanovi Ukrajiny vzniesol obvinenie. Zaistené bolo aj motorové vozidlo. Rybanská spresnila, že za protiprávne konanie hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov.
      

Na Orave, hraničný priechod Trstená – Chyžné, zároveň odhalili príslušníci FS pri kontrole poľského kamióna takmer 14 ton sušených listov s tabakovou arómou namiesto deklarovaného polievkového korenia. “Vodič kamióna mal cez naše územie len prechádzať. Tovar určený na prepravu mu naložili v Rumunsku a mal ho doviezť do Holandska,” dodala hovorkyňa. Únik na spotrebnej dani colníci vyčíslili na viac ako milión eur.
     

 Ozbrojení príslušníci finančnej správy z Colného úradu Bratislava zasa v jednom z bratislavských skladov našli 655 párov falošnej obuvi značky FILA v celkovej hodnote asi 45.000 eur. Oprávnená osoba zatiaľ nevyčíslila výšku škody, ktorá by vznikla majiteľovi ochranných známok ich predajom na domácom trhu.

- Reklama -