Mjanmarsko: Občania vyšli do ulíc protestovať proti junte napriek zákazu stretávania sa

0
Ilustračná snímka. Mjanmarsko. Demonštranti blokujú cestu. (Foto: TASR/AP)

Občania v Mjanmarsku už štvrtý deň po sebe protestovali proti minulotýždňovému vojenskému prevratu. Urobili tak aj napriek vyhrážkam armády, ktorá zakázala zhromaždenia a vo viacerých častiach krajiny zaviedla nočný zákaz vychádzania, informovala v utorok agentúra AFP.
      

Armáda zakázala verejné zhromaždenia viac ako piatim osobám vo viacerých častiach miest po celom Mjanmarsku, v ktorých sa posledné dni zhromažďovali desaťtisíce demonštrantov.
     

 V utorok ráno tamojšieho času však opätovne vypukli protesty vo viacerých častiach najväčšieho mesta Rangún – medzi inými blízko sídla Národnej ligy za demokraciu (NLD) – strany zosadenej de facto premiérky Mjanmarska Aun Schan Su Ťij, ktorá sa po zadržaní armádou nachádza v domácom väzení.
    

  Hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain, ktorý pred týždňom prevzal v krajine moc, v pondelok v rámci prejavu odvysielanom v štátnej televízii oznámil, že armáda zakročí proti akejkoľvek činnosti, ktorá “narúša, zabraňuje a ničí stabilitu štátu”.
      

V televíznom prejave – prvom od vyhlásenia prevratu – Hlain zároveň zdôraznil, že zvrhnutie vedenia NLD bolo potrebné z dôvodu “volebných podvodov” v minuloročných novembrových voľbách. Tie síce vyhrala NLD, armáda však nikdy neuznala legitimitu vlády líderky Su Ťij, pripomína AFP.
     

 Mjanmarská armáda vyhlásila 1. februára štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Veliteľ Hlain však povedal, že po uplynutí tejto doby budú v krajine vyhlásené nové “slobodné” a “férové” parlamentné voľby.

- Reklama -