Rusko vyhostilo troch diplomatov. Nemecko, Švédsko a Poľsko sa dohodli a vyhodia ruských

0
Vyhostení diplomati sa mali vraj zúčastniť na protestných pochodoch za oslobodenie Navaľného. Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj pri zatýkaní ruskou políciou. Foto: TASR

Nemecko, Švédsko a Poľsko v pondelok oznámili, že každá z krajín recipročne vyhostí ruského diplomata. K tomuto kroku pristúpili po tom, ako Moskva v piatok vyhostila troch diplomatov z Poľska, Nemecka a zo Švédska za účasť na nepovolených demonštráciách na podporu uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovali o tom agentúry AFP a AP.
     

 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že rozhodnutie Ruska vyhostiť európskych diplomatov vrátane zamestnancov nemeckého veľvyslanectva v Moskve “nebolo nijako opodstatnené”. Dodalo, že recipročné vyhostenie ruského diplomata z Nemecka bolo prijaté v úzkej spolupráci s poľskou a švédskou diplomatickou službou.
      

Švédsko v reakcii na predošlé kroky Moskvy uviedlo, že “dôrazne odmieta ruské tvrdenia, že by sa diplomat zúčastnil na protestoch v Rusku”.
      

Krok Moskvy v piatok odsúdila aj Varšava a tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf európskej diplomacie Josep Borell.
      

- Reklama -