Knižnice nepochopili COVID automat a zatvorili, môžu však byť otvorené

0
knihy, knižnica
Foto: Free-Photos, Pixabay

Aktuálne znenie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR povoľuje v rámci prevádzok naďalej aj fungovanie knižníc. Mnohé z nich sú však od pondelka zatvorené, svoje rozhodnutie oznamujú na svojich weboch a odvolávajú sa na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v danom regióne, ale i rozhodnutie vlády.
     

 Od pondelka majú zatvorené napríklad Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici a Košiciach, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave alebo Krajská knižnica v Žiline. Rozhodnutie zdôvodňujú uznesením vlády týkajúcim sa COVID automatu. Zatvorené sú od pondelka tiež Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, mestské knižnice v Banskej Štiavnici či Malackách, ale i mestská knižnica v hlavnom meste.
     

 Rozhodnutie o zatvorení sa môže odvíjať aj od konkrétnej epidemiologickej situácie v danom regióne a pokynov zriaďovateľa. Nejednotný postup spôsobil rozdielny výklad opatrení, ako COVID automat, ktorý pri zlej epidemiologickej situácii hovorí o zavretých knižniciach, a následne vládne uznesenie o obmedzení pohybu, mapa rizikových a menej rizikových okresov. Samotná vyhláška ÚVZ SR, ktorá upravuje podmienky pre fungovanie prevádzok, otvorené knižnice dovoľuje.
      

Na vyhlášku i mapu okresov sa odvolávajú v Univerzitnej knižnici v Bratislave, ktorá je v pracovných dňoch naďalej otvorená, rovnako fungujú za sprísnených podmienok aj v Slovenskej národnej knižnici v Martine či Podtatranskej knižnici v Poprade.
     

 Ministerstvo kultúry (MK) SR potvrdzuje, že knižnice ostávajú otvorené vo všetkých okresoch na základe vyhlášky ÚVZ z 5. februára. Hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová pripomína, že pre fungovanie platia sprísnené protipandemické pravidlá. “Počet návštevníkov v jednom okamihu však nesmie prekročiť v knižnici koncentráciu jeden zákazník na 15 štvorcových metrov. Návštevníci sa navyše musia preukázať buď negatívnym testom nie starším ako sedem dní, alebo potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19,” uviedla hovorkyňa. Medzi sprísnené pravidlá patrí aj povinnosť dodržiavať odstup v radoch a zákaz konzumácie jedál a nápojov v priestoroch knižnice i jej blízkosti.

- Reklama -