Výstavba plynovodu Severný prúd 2 pokračuje

0
Na archívnej snímke ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením sporného plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom prístave Wismar. Ruské plavidlo Fortuna začalo práce v dánskych výsostných vodách, iba niekoľko dní po tom, ako Spojené štáty sankcionovali jeho materskú spoločnosť. Fortuna sa bude usilovať o skompletizovanie zvyšných 150 kilometrov plynovodu vrátane 120 kilometrov v dánskych vodách a 30 kilometrov v nemeckých vodách, čo je potrebné na úspešné zavŕšenie tohto projektu. Plynovod Severný prúd 2 spadá pod dohľad ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom. (Foto: TASR/AP)

Spoločnosť Nord Stream 2 AG v sobotu oznámila, že pokračuje s výstavbou sporného nemecko-ruského plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Hovorca firmy, ktorá tento projekt vedie, povedal, že potrubia sa kladú južne od dánskeho ostrova Bornholm. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť v sobotu večer ohlásila, že práce pokračujú v súlade s vydanými povoleniami.

Výstavba plynovodu, ktorý má po dne Baltického mora viesť do Nemecka takmer dvojnásobné množstvo ruského plynu, sa obnovila vlani v decembri, a to po takmer roku, počas ktorého boli stavebné práce prerušené v dôsledku amerických sankcií. Nemecku má Severný prúd 2 zabezpečiť cenovo dostupnú energiu.

Projekt však kritizovali Spojené štáty i viaceré európske krajiny vrátane Poľska. Naposledy Francúzsko vyzvalo v pondelok nemeckú vládu, aby na protest proti zadržaniu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tento projekt zrušila. Berlín však potvrdil, že má ambíciu tento projekt dokončiť.

Kritici projektu tvrdia, že zvýši závislosť Nemecka a EÚ od dodávok plynu z Ruska. Tento argument v uplynulých dňoch zopakovala aj administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena.

- Reklama -