Británia chce do mája zaočkovať všetkých ľudí nad 50 rokov

0
britský minister zdravotníctva Matt Hancock (Foto: TASR/AP)

 Britská vláda chce do mája zaočkovať proti novému koronavírusu všetky prioritné skupiny obyvateľstva. Prvú dávku vakcíny by dovtedy mali dostať najzraniteľnejšie osoby, zdravotníci aj všetci dospelí nad 50 rokov, uviedol v piatok britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

To či bude tento cieľ možné naplniť, však bude závisieť od dodávok vakcín, uviedol minister, ktorého citovala agentúra Reuters.

“Vakcinačný program v Spojenom kráľovstve má do mája zahrnúť všetkých deväť prioritných skupín,” uvádza sa vo vyhlásení britského úradu vlády.

Podľa ministra Hancocka je rýchle a masívne očkovanie kľúčovou súčasťou snáh o znovuotvorenie britskej ekonomiky, zrušenie lockdownu a obnovenie normálneho života v krajine.

Vláda premiéra Borisa Johnsona doposiaľ uvádzala len to, že všetkých deviatim prioritným skupinám bude vakcína ponúknutá “počas jari”, v piatok termín dosiahnutia tohto cieľa spresnila.

Prvé štyri prioritné skupiny, do ktorých patrí približne 15 miliónov ľudí, by mali byť zaočkované do 15. februára. Medzi nich patria klienti a zamestnanci domovov dôchodcov, zdravotníci v prvej línii, ľudia nad 70 rokov a pacienti trpiaci obzvlášť závažnymi ochoreniami.

Do piatku sa v Spojenom kráľovstve podarilo zaočkovať takmer 11 miliónov ľudí (10,97 milióna). Do zvyšných piatich prioritných skupín (5-9), ktoré majú byť zaočkované do mája tohto roku, patrí približne 17 miliónov obyvateľov.

- Reklama -