VIDEO Od pondelka platí COVID automat: čo s testami, ako so školami? Učiteľov budú očkovať

1
Na snímke zľava premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) (Foto: TASR)

Od pondelka 8. februára začne platiť na Slovensku COVID automat. Po piatkovom online rokovaní vlády to vyhlásil predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Vláda zároveň prijala uznesenie, ktorým sa od pondelka zásadne mení prístup k riadeniu rôznych protipandemických opatrení.

Kde sa školy neotvoria?

V okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách. Povedal to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Prvými dávkami vakcíny od AstraZeneca, ktoré prídu budúci týždeň na Slovensko, sa budú očkovať učitelia. Pôjde najmä o tých, ktorí vyučujú prezenčne.

Potvrdenie o teste

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 sa na Slovensku nebude vyžadovať od pondelka (8. 2.), ale od stredy (10. 2.). Celé Slovensko je v čiernej fáze COVID automatu, ak však nejaký región bude v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní.

Od budúceho týždňa budú musieť mať zamestnanci negatívny test aj na cestu do práce. V čiernych okresoch budú potrebovať pracovníci nový test každých 7 dní, v červených každých 14 dní a v ružových každých 21 dní.

Zamestnanci cestujúci do práce hromadnou dopravou budú na celom území Slovenska potrebovať negatívny test starý najviac 7 dní. Platí to aj pre okresy, ktoré nie sú čierne.

Testy a vychádzky do prírody

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 už ľudia nebudú potrebovať na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom.

Otvoria sa záhradkárstva

Od pondelka sa otvoria záhradkárske potreby. “Aby sa ľudia dostali k sadeničkám,” uviedol minister Krajčí. “Som rád, že sa podarilo presadiť otvorenie záhradkárskych potrieb,” uviedol na margo toho vicepremiér Sulík.

video tlačová beseda po rokovaní vlády

- Reklama -

1 komentár

  1. Zlodej a plagiátor Mat_ovič zase raz rozkopal R.I.Ť rodinnému priateľovi Koč_nera, ktorý tak rád chodil ku nemu domov na raňajky Su_líkovi. Ha, ha, ha … Bábkoherečka Re_mišová to zrejme vzdala, keď jej zlodej a plagiátor Mat_ovič povedal aby sa odsťahovala. Zrejme je cvrklo a tak teraz ticho prikyvuje. Modré trubky sledujete to a aj to chápete?

Comments are closed.