Nadácia Zastavme korupciu žiada poslancov zvoliť riaditeľa Úradu na ochranu oznamovateľov

0
peniaze, euro
Foto: Pijon, Pixabay

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby zvolili šéfa Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Poslanci majú voliť šéfa úradu popoludní, keďže v piatok sa má ukončiť aktuálna schôdza parlamentu. Nadácia pripomenula, že zákon, ktorý predpokladal vznik úradu, schválili ešte v roku 2019, no doteraz sa nepodarilo zvoliť jeho šéfa a sfunkčniť úrad. Na tento post kandidujú právnička Zuzana Dlugošová a analytik Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Martin Rajňák.
     

 Nadácia pripomenula, že úrad nefunguje už takmer 600 dní, hoci už sa uskutočnili dve výberové konania. “Sme presvedčení, že Úrad na ochranu oznamovateľov je inštitúciou, ktorá môže výrazne prispieť v boji proti korupcii na Slovensku. Tento úrad však stále nefunguje, pretože Národná rada SR ani opakovane nezvolila jeho predsedu, hoci výberové konanie prebehlo už dvakrát. Aj posledné vypočutie pred ústavnoprávnym výborom potvrdilo, že obaja kandidáti majú na to, aby úrad úspešne rozbehli a mohol začať pomáhať oznamovateľom korupcie,” uviedla spolupracujúca advokátka nadácie Marianna Leontiev.
     

 Zriadenie úradu priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti už 1. marca 2019. Odvtedy sa nepodarilo zvoliť jeho šéfa. Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Vláda kandidatúru Dlugošovej a Rajňáka schválila ešte v septembri 2020 po verejnom vypočutí.
     

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy. Má tiež robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti má raz za rok predkladať správu Národnej rade SR.

- Reklama -