Brat skončil s covid-19 v nemocnici, ťažký stav, zohnal som ivermectin, hovorí muž. Fungovalo to?

3
Ilustračná snímka. Zdravotná sestra a lekár sa starajú o pacienta s ochorením COVID-19 . (Foto: TASR/AP)

Na Slovensko prichádzajú  prvé dodávky lieku ivermectin, ktorý má mať pozitívne účinky aj v boji proti covid-19.  V niektorých nemocniciach už ošetrili doslova pár pacientov, ktorí si liek sami zohnali a požiadali o jeho podanie. ParlamentneListy.sk našli muža,  ktorý zabezpečil ivermectin pre hospitalizovaného brata. Ako to celé prebiehalo? “Až by som povedal, že je to neuveriteľný príbeh, ale on sa stal a ja som bol pri tom,” hovorí advokát, ktorý vyvinul maximálne úsilie, aby  ivermectin pre brata zohnal. 

V rodine sa vám vyskytol covid-19 a  ako zatiaľ jeden z  mála Slovákov,  ste  využili pri liečbe aj ivermectin. Popíšte nám prosím, čo sa dialo.

Môj brat dostal v 49. rokoch covid-19.  Mal nasadenú klasickú antivirotickú  liečbu. Hoci by nemal patriť k rizikovým typom, priebeh ochorenia nebol jednoduchý  a štandardný.  Začalo to bolesťami  kĺbov, hlavy  a teplotami,  prudko kašlal. Lenže potom začali problémy s dýchaním,  v jednej vete sa musel trikrát zastaviť, aby sa predýchal. Vysoké teploty skomplikoval obojstranný zápal pľúc a musel byť saturovaný kyslíkom a prevezený do nemocnice. Spozorneli sme celá rodina, lebo má doma 3 deti, o ktoré  sa stará po manželkinej smrti sám.

Človek  urobí všetko pre  záchranu zdravia, vy ste sa rozhodli zohnať liek, ktorý ešte len pred pár dňami Slovensko povolilo…

Ja som sa o tom lieku dozvedel od pána docenta Töröka, odborníka na anestéziológiu  a intenzívnu  medicínu,  ktorý vystupoval 22. januára v televízii TA3 a zmieňoval sa o tomto lieku. Tak som začal zisťovať viac a snažil som sa k nemu  dostať.  Paralelne s tým som riešil ale otázku, čo budem robiť v okamihu,  keď ten liek budem mať a akým spôsobom ho bratovi podám. Komunikoval som to s lekármi,  to  bola sobota a v  nemocnici mi povedali,  že s podaním lieku, ak  ho aj zoženiem,  bude problém, lebo liek nie  je na Slovensku schválený ako  liečivo. V pondelok potom kvôli tomu zasadalo  konzílium na úrovni pani primárky, šéfa infektologickej kliniky  nemocnice v Prešove. Lekári to nakoniec odkomunikovali tak, že dobre, že mu ho podajú. 

Takže v podstate ste mali aj veľké šťastie jednak na liek, jednak na komunikáciu s lekármi? 

No… keď som liek dopravil, chvíľu sa nič nedialo a nakoniec vysvitlo,  že predsa len majú  problém ho podať. Nakoniec sme to ale vyriešili tak, že do karty sa poznačilo, že pacient si liek sám zabezpečil  a aplikuje si  ho sám na vlastnú žiadosť. Ja som medzitým zisťoval dávkovanie, lebo aj s tým bol problém, že  koľko toho lieku vo fáze, ktorú  on mal, je treba podať. To sa potom aj  stalo. 

Brat bol  teda v kritickom stave v  nemocnici, museli ho  saturovať kyslíkom, mal  vysoké teploty, ktoré neprestávali niekoľko  dní, kašľal, nevládal hovoriť a mal zápal pľúc.  Podali ste mu liek, ktorý sa vám podarilo získať. Čo sa dialo potom a v akom časovom rozpätí? 

Odhadol by  som, že liek sa prejavil do 24 hodín. Isteže, je to  subjektívny  odhad, bol  som s  ním stále, ale do tých 24 hodín od podania  lieku prestali teploty, prudko  sa zlepšila saturácia, to  znamená, prenos kyslíka do krvi. On už bol v štádiu, že sa blížil k  napojeniu na  umelú  pľúcnu ventiláciu. Kyslík mu, samozrejme, podávali.  Po dvoch terapiách tohoto lieku ho včera prepustili domov. Už nepotrebuje kyslík,  saturáciu má na úrovni 100, čo je absolútne perfektná hodnota,  zápal pľúc prudko ustupuje, až by som povedal, že je to neuveriteľný príbeh, ale on sa stal a ja som bol pri tom. 

Kedy dostal váš brat prvú dávku lieku? 

Prvú dávku si dal osem dní po prepuknutí choroby,  5 dní pred prepustením z nemocnice. Isteže, treba dávať pozor na predávkovanie. Brat absolvoval dve kúry v masívnejšej podobe. Ja netvrdím, že toto je všeliek, takto  to  vnímajme. On dostával štandardnú liečbu,  ale to,  že išiel včera domov je  podľa mňa vďaka tomu lieku, lebo rozdiel v  zdravotnom stave po podaní bol markantný.  

Kedy bude ivermectin bežne dostupný pre pacientov na Slovensku?

“V priebehu 10 dní by mali byť naskladnené prvé balenia preparátu Ivermectinu. Ide o nemocničné balenie, ktoré podľa dávkovania bude postačovať na liečbu 6 až 10 pacientov (jedno balenie),” uvádza sa v stanovisku, ktoré v  piatok 29.1. poskytla pre ParlamentneListy.sk hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Do lekární  sa však ivermectin asi nedostane tak skoro, hoci ho podľa ministerstva môžu predpisovať aj všeobecní lekári na domácu liečbu covid-19. “Balenia pre ambulantný sektor budú vydávané cez verejné lekárne neskôr,” uviedlo ministerstvo bez presnejšieho termínu. 

“Tu treba vziať do úvahy, že ide o covid a treba  počítať aj s efektom nejakej psychózy a nedostatku toho lieku. Takže je možné,  že bude pár balení alokovaných do  nemocníc a do lekární  nepôjde nič, ale to sú všetko len úvahy, uvidí sa podľa toho aké množstvo lieku sa  podarí doviezť,” uviedol  pre ParlamentneListy.sk Ondrej Sukeľ, predseda Slovenskej lekárnickej komory. 

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Mama podala nasej babke ivermektin, do 48h sa jej stav zlepsil a vyhla sa najhorsiemu. Nastastie to stihla pred hospitalizaciou, lebo to lekari by ju ” ukamenovali”. Urcite to bolo liekom, lebi v nemocnici jej boli schopni dat akurat antibiotika.Samozrejme na Slovensku aj po korone bude, tisice mrtvych, ale nespravia nic co sa tyka tohoto lieku.

  2. Zatajovanie lieku ktory vo svete sa pouziva uz mesiace a zabera,…neskutocna hanba pre vladu a tu superpandemicku nahluplu testovakcinocipoeutanaziovu komisiu,..ta sa ani inak neda nazvat,..

  3. No a prečo ten 🃏neďaleký keď to je naepsie a nie testy ktoré sú zbytočne!!!😡Je to chorý človek ktorý terorizuje celý národ!!🤮Tyčinky nech si nechá sú zbytočne,!!!Dokedy nám bude tento šialený brat ľudské práva, deťom školy a prácu?!!🤮🤮

Comments are closed.