Prokurátor Kysel odmietol politický motív v kauzách Očistec, Božie mlyny či Judáš

0
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratóry Peter Kysel. Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel vylučuje politický motív stíhania v kauzách Boží mlyn, Očistec, Judáš či Babylon. Obvinení podľa jeho slov nie sú v špeciálnom režime a prokurátori postupujú štandardným spôsobom. Kysel to zdôraznil počas piatkového brífingu ÚŠP.

Ozrejmil, že všetky obvinenia sú okrem výpovedí tzv. kajúcnikov, teda spolupracujúcich obvinených, založené aj na výpovediach viacerých svedkov či listinných dôkazoch. “Vždy ide o trestné veci len na základe dôkazného stavu, ktorý vyšiel z vyšetrovania. Inštitút spolupracujúceho obvineného sa využíva od roku 2003, a to aj v iných krajinách,” vysvetlil Kysel.

Rovnako odmietol špekulácie okolo schválenia kolúznej väzby viacerým obvineným. Vo všetkých kauzách podľa neho dôvodnosť väzby potvrdil Špecializovaný trestný súd aj Najvyšší súd SR. “Navyše mnoho obvinených sa do kolúznej väzby dostalo už z vykonávania kolúznych aktivít, nie z obavy vykonávania možných kolúznych aktivít, čo je rozdiel,” zdôraznil prokurátor. Obvinení sa tak už mohli pokúšať napríklad ovplyvňovať svedkov.

Dementoval tiež tvrdenie, že obvinení sú z dôvodu svojich niekdajších funkcií vo väzbe v špeciálnom režime. Rovnako tvrdí, že rozmiestnenie obvinených do väzieb po celom Slovensku sa urobilo štandardným spôsobom.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyjadril svoju podporu prokurátorom ÚŠP Ondrejovi Repovi, Petrovi Kyselovi a Michalovi Šúrekovi v súvislosti s piatkovým tlačovým brífingom. “Kolegovia, máte moju plnú podporu,” zverejnil Žilinka na svojom profile na sociálnej sieti.

- Reklama -