USA: V továrni v Georgii došlo k úniku tekutého dusíka, zomrelo 6 ľudí

0
Evakuovaní zamestnanci sa zhromažďujú pred budovou továrne, kde došlo k úniku tekutého dusíka v meste Gainesville v americkom štáte Georgia 28. januára 2021. Najmenej šesť ľudí prišlo vo štvrtok o život v dôsledku úniku tekutého dusíka v továrni na spracovanie hydiny v americkom Gainesville. (Foto: TASR/AP)

Najmenej šesť ľudí prišlo vo štvrtok o život v dôsledku úniku tekutého dusíka v továrni na spracovanie hydiny v meste Gainesville v americkom štáte Georgia. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa tamojších úradov zomrelo päť osôb priamo na mieste. Jedna osoba zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia utrpelo aj prinajmenšom ďalších deväť ľudí, pričom viacerých z nich hospitalizovali.

K úniku chemikálie došlo po 10.00 h (16.00 SEČ). Pri následnom zásahu sa zranili aj prinajmenšom štyria hasiči. Hospitalizovali ich pre problémy s dýchaním.

Približne 2,5-kilometrový úsek cesty vedúcej k továrni a zároveň neďalekej základnej škole úrady uzavreli. Vedenie školy uviedlo, že žiaci sa zdržiavali v učebniach, keďže prvotné informácie naznačovali, že došlo k chemickému výbuchu, približuje agentúra AFP. Únik nebezpečnej látky sa však podľa úradov podarilo zastaviť a chemikália sa vzduchom nešírila, píše AP.

Georgia je v rámci USA štátom s najrozvinutejším hydinárskym priemyslom. Centrom tohto odvetvia je tam práve mesto Gainesville, kde v závodoch na spracovanie hydiny pracujú tisíce ľudí.

- Reklama -