Univerzita Komenského nesúhlasí so snahami obmedziť autonómnosť vysokoškolského prostredia

0
Foto: TASR

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave nesúhlasí so snahami politickej moci obmedziť autonómnosť a samosprávnosť vysokoškolského prostredia na Slovensku. Reaguje tak na novelu vysokoškolského zákona, ktorú aktuálne pripravuje ministerstvo školstva. Najstaršia a najväčšia slovenská univerzita ju dôrazne odmieta a považuje ju za snahu o politické ovládnutie slovenského vysokého školstva. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Univerzita žiada obnovenie dialógu a prepracovanie návrhu novely skôr, než sa predloží do legislatívneho procesu. UK preto vyzýva ministerstvo školstva na otvorenú diskusiu o zmenách vo vysokom školstve. Univerzita deklaruje, že je pripravená na tejto celospoločenskej diskusii aktívne participovať a ponúkať konštruktívne riešenia.

“V tomto duchu pripravíme a predložíme širokej odbornej verejnosti vlastný návrh zmien potrebných na to, aby vysoké školy disponovali modernými a efektívnymi nástrojmi riadenia pri súčasnom zachovaní princípov autonómnosti a samosprávnosti svojho vnútorného prostredia, ktoré sú predpokladom zefektívnenia a skvalitnenia všetkých činností univerzity,” uviedla Miller.

UK zároveň vyzýva všetky vysoké školy a univerzity v SR, ako aj ich jednotlivých predstaviteľov, aby toto vyhlásenie podporili a pripojili sa k nemu v záujme dosiahnutia efektívneho dialógu s vládou.

- Reklama -