Žitný: Politici nemajú čo zakopávať vlastné exkrementy pod posteľ

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Lipšic ako špeciálny prokurátor? Obludnosť bola už jeho nominácia – reagoval na aktuálne dianie pre ParlamentneListy.sk bezpečnostný analytik Milan Žitný. V prípade vyšetrovania smrti jeho dobrého priateľa generála Lučanského má jasný názor: “S prepáčením, ale zakopávať svoje vlastné exkrementy niekde pod posteľ, sa nemá čo diať.”

Aktualizácia: Policajným prezidentom bude Peter Kovařík, vo štvrtok večer ho do funkcie vymenoval minister vnútra Mikulec. Parlamentný výbor ho odporučil po vypočutí ministrovi Mikulcovi hlasmi opozície. Poslanec Gábor Grendel (OĽANO) sa nechal počuť, že sa mu tento spôsob voľby nepáči. “Jeden z kandidátov neprešiel, druhý získal odporúčanie od výboru len vďaka poslancom Smeru-SD a ĽSNS. Takže kto ponesie politickú zodpovednosť v prípade, že tento kandidát bude vymenovaný? Všetci. A nikto,” vyhlásil Grendel pred vymenovaním Kovaříka. Čo si vy myslíte o voľbe policajného prezidenta? 

Nebudem sa vyjadrovať k osobám, ale k systému. Systém  je momentálne nastavený celkom dobre, ešte by si možno niečo žiadalo doladenie, ale je dobre, keď nie je možné s takouto pozíciou len tak šibovať. Otázka nestojí, kto za neho bude zodpovedať…  Je  predsa dané zákonom, čomu sa zodpovedá policajný prezident. Na neho sa vzťahuje niekoľko zákonov… Je to teda falošný argument, že je tu problém, “kto za neho bude zodpovedať”. To nie je skutočný dôvod. 

Ako tomu teda rozumiete? 

Ja tomu rozumiem tak, že politické strany chcú mať policajného prezidenta pod palcom, aby poslúchal to, čo chce politická strana, inak sa to čítať nedá. Policajný prezident a policajt celkovo nie je poskok žiadnej vládnucej strany.  Sú  to muži zákona.  Takže sa majú  riadiť len zákonmi a nie tým, čo si želá minister. Minister si nemá čo želať vo vzťahu k policajnému prezidentovi. A kým tu toto bude vládnuť, dovtedy tu bude nehorázny bordel. Po  prvýkrát sa to podarilo ako tak celkom  dobre nastaviť terajšej kombinácii, ešte by to  chcelo dotiahnuť ďalej, ale aspoň niečo sa podarilo, netreba sa však oháňať tým, že teraz niekto nebude zaňho zodpovedný. Nechajte policajtov robiť,  čo im  zákon ukladá. Ak dôjde k porušeniu zákona,  od  toho sú tam príslušné inštitúcie, ktoré to majú  riešiť. A nie minister. Ja viem,  oni by ho chceli rýchlo  odvolať, keď im nepôjde po ruke, ale to tak predsa byť nesmie. 

Ďalšou významnou funkciou v štáte, ktorá sa bude obsadzovať už na budúci týždeň, je funkcia špeciálneho prokurátora. Pred voľbou vzbudila vážne pochybnosti bezpečnostná previerka advokáta Lipšica. Riaditeľka Via Iuris Batková v stredu vyhlásila,  že “okolnosti získania previerky vzbudzujú pochybnosti o záujme kandidáta konať za každých okolností transparentne.”

V prvom rade je ten človek odsúdený a je v podmienke,  čo ten má čo robiť špeciálneho  prokurátora? Toto je  nehoráznosť, že takýto človek sa má stať šéfom Špeciálnej prokuratúry. Je to človek, ktorý bol právoplatne odsúdený, je v podmienke a je to vrchol, aby sa takýto  človek  stal špeciálnym prokurátorom. A druhá vec je, veď on  má konflikt záujmov. On predsa zastupuje hlavne tých kajúcnikov, takže on už má pod palcom kadečo. Je podozrivý,  že bude zvýhodňovať zo  svojej pozície špeciálneho prokurátora tých, ktorí  budú spolupracovať bez toho,  že by tam boli dôkazy a budú udávať iných. To je ďalší problém. 

Takže akýkoľvek z ďalších kandidátov,  teda Šanta,  Kysel alebo Špirko je podľa vás vhodnejší kandidát ako Lipšic? Správne tomu rozumiem? 

Ja by som povedal, že sú transparentnejší, čistejší. Tento kandidát určite čistý nie je. Vôbec to,  že niekomu príde na um tohto človeka nominovať, považujem za absolútnu obludnosť v tejto republike. Celý inštitút kajúcnikov, tak ako je u nás používaný, je nehoráznosť a tento človek  to reprezentuje. No to  by bol pekný špeciálny prokurátor! To by sme sa mohli rovno  pozastaviť nad tým, kdeže sa stratila z tohto štátu zákonnosť.

V súvislosti s úmrtím  bývalého policajného  prezidenta Milana Lučanského ste čelili  kritike poslancov vládnej koalície, ktorí upozorňovali, že nie ste objektívny, keď  komentuje jeho smrť, lebo ste boli s generálom Lučanským priatelia… V najnovšom vydaní relácie Reportéri sa téme úmrtia Milana Lučanského venovala verejnoprávna RTVS. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) opakovane vylúčila, že by ho niekto napadol. Cudzie zavinenie odmietol aj generálny prokurátor Žilinka. Ale ako  konštatovala RTVS:  “Lekárske záznamy sme ukázali nezávislému traumatológovi. Ten nám povedal, že ide o typický úraz po bitke, po dobre mierenom údere do oka. Podľa neho existuje len malé percento, že by poranenie vzniklo pri páde.”  Takže, čo vy na  to? Mimochodom, koaliční poslanci vám cez sociálne siete odkazovali, že existuje Trestný zákon a ohováranie, ak neprestanete… 

Ja nie som vyšetrovateľ  a nebudem sa zaoberať nejakými idiotmi z poslaneckých lavíc, ktorí si hrejú svoje politické polievočky. Rozhodujúce je, že bežia trestné konania, čiže skutok sa stal a tým pádom nech hľadajú páchateľov. Je za čiarou, aby sa tu prenasledovali ľudia, ktorí  ukázali prstom, že vážení, tu je “prúser”.  A to nie je prvýkrát v tejto republike, že sa  niečo také  deje.  Takže vážení poslanci vládnej koalície, spytujte si svedomie,  pretože asi veľmi skoro ho budete potrebovať a vysvetľovať. S prepáčením, ale zakopávať svoje vlastné exkrementy niekde pod  posteľ, sa nemá čo diať. Majú tu byť normálne podmienky, 30 rokov od revolúcie by sme mali  byť o  hodný kus ďalej,  ale vidím,  že stále prešľapujeme na mieste. Smrť generála Lučanského, a to ako sa  k nej stavia vládna koalícia, je  podľa mňa niečo absolútne škandalózne. Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku sa prehľadáva, zisťuje, kto  vyniesol von  lekársku správu. Usvedčujú  sami seba, že majú maslo na hlave. To sa deje v týchto hodinách, v týchto  dňoch. Už po neviem koľký raz. Tak keď sa nič nestalo, prečo to robia? 

- Reklama -