Matematik Kollár: Je dobre, že Generálna prokuratúra preveruje nákup RapiGen. Ale neočakávam, že niečo nájdu

0
Richard Kollár, matematik (Foto: youtube)

Premiér Matovič, ktorý chce nakupovať viac a viac antigénových testov, lebo napriek výhradám vedcov, či lekárov presadzuje z titulu svojej fukcie celoplošné testovanie, označil testy od kórejskej firmy RapiGen za šmejdy.  “Ja by som ani psa tým netestoval,” vyhlásil Matovič v RTVS. Tvrdil, že testy, ktorých v októbri štátne hmotné rezervy (ŠHR) nakúpili milión, „nezachytia nikoho“ a už sa ich použilo zhruba 250-tisíc. Nákup už preveruje Generálna prokuratúra. Čo by mal Matovič okrem toho, že hádže vinu na vicepremiéra Sulíka, riešiť prioritne? A prečo podľa matematika Richarda Kollára preverovanie prokuratúrou asi závery neprinesie?

Matematik Kollár na sociálnej sieti často rieši testovanie, dáta a situáciu s covid-19. K testom RapiGen uviedol:

“Nákup týchto testov už preveruje generálna prokuratúra. To je dobre, ale neočakávam, že niečo nájdu. V čase keď sa testy nakupovali (október), ešte charakteristiky testov neboli známe. Bola už hongkongská štúdia, ale takých bolo mnoho a dávali rôzne výsledky. Bolo veľmi ťažké rozlíšiť čomu veriť a čomu nie. V skutočnosti sme mali šťastie. Mohlo sa ukázať, že aj tie testy, ktorých sme kúpili viac nefungujú dobre. Buďme radi, že sa to nestalo,” vnáša svetlo do nákupu Kollár. A upozorňuje aj na to, čo by sa malo robiť predtým ako Slovensko nakúpi ďalšie testy.

“Práve pre všetky tieto problémy s testami by bolo skutočne dobré pred veľkými nákupmi validovať všetky testy v našich podmienkach. Robia to mnohé iné krajiny, mali by sme to robiť aj my. Lebo takto extrémne riskujeme. Nabudúce to totiž nemusí byť 264 000 vyskladnených testov ale 15 miliónov. A to je sakramentský rozdiel. Nech žije Národné referenčné laboratórium. Potrebujeme ho,” napísal k téme v jednom zo svojich statusov Richard Kollár.

 

- Reklama -