Slovenskí vedci vyvinuli test na agresívnu mutáciu COVID-19. Už je aj v Michalovciach a Nitre

1
Na snímke biochemik Pavol Čekan. Foto: TASR

Slovenskí vedci z tímu MultiplexDX v piatok úspešne dokončili vývoj testu na britskú mutáciu nového koronavírusu. Má ísť o vôbec prvý test na svete, ktorý dokáže identifikovať nielen samotný koronavírus SARS-CoV-2, ale aj jeho britskú mutáciu cez pozitívny signál v RT-PCR analýze. TASR o tom v piatok informoval PR zástupca spoločnosti Peter Marčan.
      

MultiplexDX spustil vývoj nového testu ešte koncom minulého roka. Prvý variant testu už pri prvotnej validácii dosiahol 90-percentnú citlivosť. “Keďže britská mutácia je výrazne agresívnejšia, a teda aj nebezpečnejšia na zvládnutie pandémie, pokračujeme v zlepšovaní jeho parametrov, najmä citlivosti. Určite prídeme ešte s lepším variantom testu do niekoľkých dní,” komentoval zakladateľ spoločnosti Pavol Čekan s tým, že výroba testu by sa mala spustiť už budúci týždeň.
      

Na vývoji testu spolupracovali aj s tímom Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). “Výsledok tejto spolupráce, ktorým je podľa dostupných údajov vôbec celosvetovo prvý test schopný presne detegovať britskú mutáciu cez pozitívny signál v RT-PCR analýze, ukazuje, že na Slovensku máme kvalitný výskum a vývoj v oblasti biomedicíny,” doplnil Čekan.
      

MutliplexDX sa zameriava najmä na vývoj onkologickej diagnostiky. Vlani vyvinul vedecký tím šesť variantov RT-PCR testov na detekciu nového koronavírusu. V súčasnosti sa dokončuje validácia LAMP testov využívajúcich na detekciu vírusu sliny.
     

 Na Slovensku sa potvrdil výskyt britskej mutácie po Michalovciach aj v Nitre. V piatok to na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

- Reklama -

1 komentár

  1. Ak tí slovenskí ” vedci” niekedy niečo vynájdu, tak je to vždy len k zotročeniu ich vlastních spoluobčanov!!! A ich ” ihlice s vatou” preniknú až do želatínových mozgov čo sa budú zoraďovať podľa okresov!

Comments are closed.