Generála Lučanského pochovali v rodnej obci. Bez štátnej pocty a čestnej stráže. Zhromaždilo sa viac občanov, ako bolo povolené

0
Foto: TASR


Slovensko sa lúčilo s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Napriek tomu, že je generálom, jeho rakvu nezahalili do štátnej vlajky a nepostavila sa k nej čestná stráž. Na pohreb do jeho rodnej Štrby prišli viaceré známe tváre, medzi nimi aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Obradu sa mohlo zúčastniť len 30 ľudí, v okolí sa však zhromaždili desiatky ďalších, ktorí si ho chceli pripomenúť.

Viacerí občania si uctili jeho pamiatku pred Policajným prezídiom v Bratislave. Spievali hymnu. Zapisovali sa do kondolenčnej listiny.

“Som presvedčený, že ani on sám by nesúhlasil, aby jeho pamiatka bola uctená spôsobom, ktorý nie je v súlade so zákonom,” poznamenal dočasný policajný šéf Peter Kovařík. Počas dnešného dňa bude na budovách ministerstva vnútra a Prezídia Policajného zboru vyvesená čierna zástava ako vyjadrenie pietnej spomienky.

Vláda SR odmieta byť vtiahnutá do politického zneužívania smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského a do účelového rozdeľovania spoločnosti. Vládny kabinet to skonštatoval vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísal premiér Igor Matovič (OĽANO) a jednotliví ministri. Spoločne v ňom vyjadrili aj plnú podporu ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO).
      

Vláda konštatuje, že v posledných dňoch sme svedkami množstva špekulácií a dezinformácií šíriacich sa v súvislosti s Lučanského úmrtím. “Vláda sa po celý čas usiluje byť v danej veci zdržanlivá, s cieľom ponechať ministerke spravodlivosti a ministrovi vnútra priestor na vecnú, odbornú argumentáciu. Vláda odmieta a jednoznačne odsudzuje politické zneužívanie tejto nešťastnej udalosti, ako aj snahy vnášať do spoločnosti nepriateľské emócie,” uviedli predseda vlády a ministri.
      

Deklarujú, že vo svojom programovom vyhlásení sa zaviazali vždy hovoriť pravdu a konať čestne. Vládny kabinet preto považuje za dôležité v tejto situácii vecné, odborné odkomunikovanie faktov a v tomto ohľade plne dôveruje ministerke spravodlivosti a ministrovi vnútra. “Sú kvalifikovanými odborníkmi vo svojich rezortoch a dokážu spoločnosti ponúknuť všetky potrebné a najmä overené a pravdivé informácie, podložené aj na výsledkoch nezávislého prešetrovania udalosti,” skonštatovala vláda.
      

Víta rozhodnutie ministerky Kolíkovej vytvoriť širokú kontrolnú komisiu s cieľom objasniť okolnosti úmrtia Lučanského. Vláda zároveň vyhlásila, že nemá akýkoľvek dôvod spochybňovať doterajšie zistenia, ktoré podľa nej vylučujú pochybenie či cudzie zavinenie.
      

B

- Reklama -