Rada prokurátorov vyberá kandidáta na špeciálneho prokurátora. Bude to Kysel alebo Šanta?

1
Daniel Lipšic aj Ján Šanta sa uchádzajú o post na Špeciálnej prokuratúre.
Na snímke zľava Daniel Lipšic a Ján Šanta, kandidáti na post špeciálneho prokurátora (Foto: TASR)

V priestoroch Krajskej prokuratúry v Žiline sa začalo mimoriadne zasadnutie rady prokurátorov SR. Na zasadnutí rada od 10.00 h začala rozhodovať o kandidátovi Rady prokurátorov na funkciu špeciálneho prokurátora. Uchádzačmi sú prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel a Ján Šanta.

Rada začala ako prvého vypočúvať prokurátora Kysela, ktorý svoj súhlas s kandidatúrou potvrdil 18. decembra. Odpoludnia si rada vypočuje aj prokurátora Šantu, ktorý potvrdil kandidatúru 1. januára tohto roku. Po vypočutí oboch kandidátov za účasti prizvaných hostí a po porade bude o výsledkoch médiá informovať predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat.

Nominácie na kandidátov sa môžu podávať do 8. januára. Šéfa ÚŠP majú poslanci voliť na schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 26. januára. Okrem Kysela a Šantu bude kandidovať aj obhajca a exminister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic. Toho navrhol koncom decembra dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Kandidáti budú musieť prejsť verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore.

Kandidátov môžu navrhovať poslanci Národnej rady (NR) SR, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan K. vzdal tejto funkcie.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.